Επιστροφή σε εισφορές με κλάσεις αλά ΟΑΕΕ για τους μη μισθωτούς του ΕΦΚΑ

Στο υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε άμεσες αλλαγές στο τρόπο υπολογισμού των εισφορών που θα καταβάλουν οι μη μισθωτοί ( Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι ) του ΕΦΚΑ, μετά και από το πράσινο φως της απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικό  τον υπολογισμό των εισφορών με τον νόμο Κατρούγκαλου με 20% επί του εισοδήματος.

Έτσι, πλέον, στους στόχους του υπουργείου  για τις νέες ρυθμίσεις που θα έρθουν να αντικαταστήσουν τον σημερινό τρόπο υπολογισμού των εισφορών  είναι αφενός η αποσύνδεση αυτών από το εισόδημα και αφετέρου να θεσπιστούν κλάσεις εισφορών που ίσχυαν στον πάλαι ποτέ ΟΑΕΕ.

Οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι, όπως  διαρρέουν από το υπουργείο Εργασίας, είναι να υπάρχουν τρεις κλάσεις βάση των οποίων θα καταβάλλονται εισφορές από τους μη μισθωτούς.

Ωστόσο, ένα τέτοιο καθεστώς θα επαναφέρει, ενδεχομένως, το γνωστό πρόβλημα της μη πληρωμής των εισφορών, όπως και στην περίοδο του ΟΑΕΕ, κυρίως από τους μη μισθωτούς που έχουν μικρά εισοδήματα.

Σήμερα με τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου οι εισφορές για όσους έχουν μικρά εισοδήματα διαμορφώνεται στα 185 ευρώ μηνιαίως. 

Συνεπώς η υπαγωγή αυτής της κατηγορίας σε υποχρεωτικές κλάσεις εισφορών, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εισφορές στην πρώτη κλάση κοντά στα 220 ευρώ τον μήνα,  θα δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα στα έσοδα του ΕΦΚΑ και λουκέτα στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, που δεν θα έχουν έσοδα για να καλύπτουν μεγάλες εισφορές. 

Εδώ να σημειώσουμε ότι από το 2021 οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας μη μισθωτοί θα επιβαρύνονται και με υποχρεωτικές εισφορές για επικουρική ασφάλιση, που θα θεσπίσει η κυβέρνηση με τις νέες ρυθμίσεις για τις επικουρικές συντάξεις.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *