Επτά στις δέκα ασφαλιστικές εταιρίες θύματα ασφαλιστικής απάτης

Σχεδόν το 75% των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα έχει ανιχνεύσει περιπτώσεις απάτης, χωρίς όμως να μπορεί να τις τεκμηριώσει απόδειξε έρευνα της εταιρίας Deloitte σχετικά με την Πρόληψη της Απάτης στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά.

Ενδεικτικά πορίσματα της έρευνας στην οποία συμμετείχαν 51 ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες είναι :

Ακολουθήστε μας στο Google News

• Οι περισσότερες ελληνικές ασφαλιστικές διαθέτουν κώδικα δεοντολογίας και πολιτικές, στις οποίες ορίζεται επαρκώς η έννοια της απάτης.
• Σχεδόν το 75% των ασφαλιστικών εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα έχει ανιχνεύσει περιπτώσεις απάτης τις οποίες όμως, δεν μπορεί να τεκμηριώσει.
• Οι πιο συνήθεις μορφές απάτης που παρατηρούνται στην ασφαλιστική αγορά είναι η εικονική ζημία και η υπερκοστολόγηση του ποσού αποζημίωσης.
• Τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απάτης είναι ο έλεγχος και πιο συγκεκριμένα η ύπαρξη κατάλληλων και σωστά σχεδιασμένων δικλίδων ασφαλείας καθώς και η συνεχής εκπαίδευση των υπαλλήλων.
35255Όπως σημειώνεται στην έρευνα, για τη διαχείριση του κινδύνου της απάτης προαπαιτούμενες είναι κάποιες δράσεις ελέγχου, οι οποίες περιλαμβάνουν εκτός των άλλων τη συνεχή αξιολόγηση του κινδύνου, τη δημιουργία περιβάλλοντος κατά της απάτης, την επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών, τον σχεδιασμό και τη βελτίωση των διαδικασιών και των δικλίδων ασφαλείας.
Για την καλύτερη πρόληψη, αλλά και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του κινδύνου της απάτης, σύμφωνα με την Deloitte, οι εταιρίες θα πρέπει να χαράξουν συγκεκριμένη στρατηγική πρόληψης και να αναπτύξουν διαδικασίες διαχείρισης της απάτης σχετικά με τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις. Θα πρέπει επίσης, να διαμορφώνουν σχέδιο για την πρόληψη και την αποτροπή της απάτης, να εισάγουν καινοτόμες διαδικασίες κατά της απάτης, να αξιοποιούν τα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων (Data Analytics) για την πρόληψη και έγκαιρη αναγνώριση του κινδύνου της απάτης και να παρακολουθούν εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα (Fraud Awareness Training). Επιπλέον, οι ελληνικές ασφαλιστικές οφείλουν να χαράσσουν πολιτικές whistleblowing, μέσω των οποίων θα ορίζονται αναλυτικά οι εσωτερικές διαδικασίες αναφοράς ύποπτων περιπτώσεων απάτης από τους υπαλλήλους προς τα αρμόδια τμήματα. Τέλος, σε περιπτώσεις απάτης, θα ήταν ωφέλιμο να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού της έκθεσης της εταιρίας στον κίνδυνο.

Η Insurance Leader της Deloitte Ελλάδος Δέσποινα Ξενάκη, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, επεσήμανε πως οι ελληνικές ασφαλιστικές μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τον κίνδυνο της απάτης με την ενδυνάμωση του εσωτερικού ελέγχου, με την αξιοποίηση μηχανογραφικών εργαλείων ανάλυσης δεδομένων (Data Analytics) ώστε έγκαιρα να προλάβουν περιπτώσεις απάτης και να εφαρμόσουν αποτελεσματικές δικλίδες ελέγχου, ελαχιστοποιώντας έτσι την έκθεσή τους στον λειτουργικό κίνδυνο με τα σχετικά οικονομικά κόστη.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *