ΕΣΕΕ : Προς την σωστή κατεύθυνση οι ρυθμίσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλές ρυθμίσεις προς την σωστή κατεύθυνση, οι οποίες λαμβάνουν σε σημαντικό βαθμό υπόψη τις εισηγήσεις και τις προτάσεις της ΕΣΕΕ. Πρόκειται για ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της Συνομοσπονδίας και των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, προς όφελος εντέλει του συνόλου της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε σημερινή της ανακοίνωση η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και τονίζει τα παρακάτω:

Από την άλλη, όπως επεσήμανε και στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, το νομοσχέδιο παρουσιάζει κρίσιμες ελλείψεις και εγείρει ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο, οδηγώντας την Συνομοσπονδία να ζητήσει συνοπτικά τα εξής:

Ως προς τις Ρυθμίσεις για τα Ασφαλιστικά Ταμεία

 • Ξεκάθαρο δικαίωμα των ασφαλισμένων που θα ενταχθούν στην ρύθμιση να επιλέξουν είτε το κούρεμα των εισφορών τους (μέσω του επανυπολογισμού), είτε την διατήρηση της κύριας οφειλής τους, με σκοπό να λάβουν τελικά μεγαλύτερη σύνταξη.
 • Διαγραφή των οφειλών υπέρ κλάδου υγείας. Ακόμα και με τον επανυπολογισμό των εισφορών, θα προκύψει ένα σεβαστό ποσό, που δεν είναι δίκαιο να καταβάλλει ο ασφαλισμένος για υπηρεσίες τις οποίες ο ασφαλιστικός του φορέας στην πράξη του έχει αρνηθεί.
 • Διεύρυνση της ρύθμισης ώστε να γίνει πιο ευέλικτη η απαίτηση για πλήρη ασφαλιστική ενημέρωση εντός του 2019.
 • Επίλυση όλων των λειτουργικών προβλημάτων ώστε να μην συγχέονται οι καταβολές εντός του 2019 με εισφορές παρελθόντων ετών που θα ρυθμιστούν, στερώντας έτσι από τους επιχειρηματίες την ασφαλιστική τους ενημέρωση για τον τρέχοντα χρόνο.
 • Επιβράβευση επιτέλους των συνεπών ασφαλισμένων, οι οποίοι, με κόπο, ανταποκρίνονται όλα αυτά τα χρόνια στις υποχρεώσεις τους. Ένα σύστημα μείωσης των εργοδοτικών ή/και των ατομικών εισφορών χωρίς απώλειες θα επιβράβευε όσους στήριξαν αυτούς τους δύσκολους καιρούς και κράτησαν ζωντανό το ασφαλιστικό σύστημα.

Όσο θετική και να είναι βέβαια η ρύθμιση αυτή, οριστική λύση στο πρόβλημα δεν είναι.  Απομένει να υλοποιηθεί η πάγια θέση της ΕΣΕΕ για το πάγωμα της οφειλής και την μετατροπή της σε ασφαλιστικό χρόνο, που θα δώσει πραγματικά το δικαίωμα στην σύνταξη ακόμα και σε όσους έχουν καταβάλλει μεν εισφορές για πολλά χρόνια αλλά πλέον έχουν πλήρη αδυναμία πληρωμής οποιουδήποτε ποσού.

Ως προς την Ρύθμιση για τις οφειλές στο Δημόσιο

 • Μεγαλύτερη προθεσμία υπαγωγής από τον Ιούνιο που προβλέπεται.
 • Επέκταση όλων των δόσεων των νομικών προσώπων στις 36 ανεξαρτήτως της φύσης των οφειλών τους ως τακτικών και εκτάκτων.
 • Επιφύλαξη «κουρέματος» βασικής οφειλής και στην ρύθμιση αυτή.
 • Ένταξη στην ρύθμιση και των μικροχρεών έως 500 ευρώ, τα οποία αφορούν πάνω από το 50% των οφειλετών.
 • Αντίστοιχη και εδώ επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων ώστε να μην συγχέονται οι καταβολές εντός του 2019 με εισφορές παρελθόντων ετών που θα ρυθμιστούν.
 • Επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων, θέμα το οποίο πάντα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όλοι το παραδέχονται και τελικά όλοι το αγνοούν.

Ως προς την ρύθμιση για τις οφειλές στους Δήμους

 • Να δοθεί μόνιμος χαρακτήρας στη ρύθμιση και να επεκταθεί η δυνατότητα πλήρους διαγραφής προσαυξήσεων και στην αποπληρωμή με δόσεις.



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *