Ετήσιας διάρκειας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και από τα ΚΕΠ τα βιβλιάρια υγείας για ανασφάλιστους

Σε δημόσια διαβούλευση είναι μέχρι τις 11 Μαίου το σχέδιο νόμου του υπουργείου υγείας για την παροχή βιβλιαρίων υγείας σε όλους τους ανασφάλιστους από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας .

7222743Οι σχετικές ρυθμίσεις που αναφέρονται στο σχέδιο νόμου για την έκδοση , τις παροχές και τα δικαιολογητικά έχουν ως εξής :
Το Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστων θα χορηγείται μέσω των ΚΕΠ, θα είναι διάρκειας ενός έτους και θα ανανεώνεται κατόπιν αίτησης. Το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας», αναρτήθηκε προχθές στο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση και καλούνται εμπλεκόμενοι φορείς και πολίτες να υποβάλουν έως τις 11 Μαΐου 2015 τις παρατηρήσεις τους.

Ποιοι δικαιούνται βιβλιάριο υγείας
Με την προτεινόμενη ΚΥΑ, προωθείται ένα σύστημα χορήγησης βιβλιαρίων υγείας σε όλους τους ανασφάλιστους, χωρίς -τελικά- εισοδηματικό κριτήριο. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΚΥΑ, δικαιούχοι του βιβλιαρίου είναι ανασφάλιστοι:
Έλληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής ομογενείς και τα μέλη των οικογενειών τους
Πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε., του ΕΚΧ και λοιπών τρίτων χωρών και τα μέλη των οικογενειών τους, εφόσον διαμένουν νόμιμα στη χώρα και διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής,
Οι δικαιούχοι και οι αιτούντες διεθνούς προστασίας και τα μέλη των οικογενειών τους
Όλα τα παιδιά έως 18 ετών και οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος υπαγωγής τους.

Οι παροχές
Οι παροχές αφορούν ιατρική κλινική εξέταση, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, διενέργεια παρακλινικών ή εργαστηριακών εξετάσεων και πλήρη νοσηλεία σε κλίνες Γ’ θέσης σε δημόσιες μονάδες υγείας, εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη, διακομιδή ασθενών μέσω του ΕΚΑΒ, ενώ τις ίδιες παροχές με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ λαμβάνουν οι κάτοχοι του βιβλιαρίου Υγείας ανασφάλιστου σε ό,τι αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη, τη μαιευτική περίθαλψη (συμπεριλαμβανομένης και της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής) και τις πράξεις αποκατάστασης.

Τα δικαιολογητικά
Οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση του βιβλιαρίου υγείας ανασφάλιστου κατατίθενται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ωστόσο την απόφαση για τη χορήγησή του λαμβάνει η υπηρεσία πρόνοιας του οικείου δήμου, στην οποία αποστέλλονται τα δικαιολογητικά από τα ΚΕΠ.
Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να καταθέσει αίτηση με δύο φωτογραφίες, φωτοαντίγραφο ταυτότητας (ή διαβατηρίου) ή του ισχύοντος νομιμοποιητικού εγγράφου διαμονής του και υπεύθυνη δήλωση στην οποία βεβαιώνεται ότι είναι ανασφάλιστος (δεν πρέπει να διαθέτει ούτε ιδιωτική ασφάλιση). Αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τα ΚΕΠ το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και βεβαίωση κατοικίας από τον οικείο δήμο ή άλλο αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας (λογαριασμός παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας). Σε περίπτωση φιλοξενίας ζητείται υπεύθυνη δήλωση, τόσο του ενδιαφερομένου όσο και του ατόμου που τον φιλοξενεί, ενώ οι άστεγοι εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής αποδεικτικού κατοικίας (η πιστοποίηση γίνεται κατόπιν κοινωνικής έρευνας).
Μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., πιστοποιείται η ασφαλιστική ικανότητα του αιτούντος και των μελών της οικογενείας του. Στην ΗΔΙΚΑ δημιουργείται Ηλεκτρονικό Μητρώο Ανασφάλιστων.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *