Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση για την Εθνική Ασφαλιστική

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αίτημα γραπτής απάντησης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που ασκεί ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής κ. Δημήτριος Παπαδημούλης και ο Ευρωβουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αρβανίτης, σχετικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η σχετική ερώτηση έχει ως εξής:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-005191/2020 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL), Konstantinos Arvanitis (GUE/NGL)

Θέμα:         Συνθήκες διαδικασιών πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σύμφωνα με καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής [1], η πολυεθνική εταιρία ορκωτών ελεγκτών που έχει αναλάβει τον λογιστικό έλεγχο της Εθνικής Ασφαλιστικής, έχει προτείνει αλλαγές που οδηγούν σε αύξηση των απαιτούμενων αποθεματικών της, με αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών της. Μάλιστα, γίνεται λόγος για προτάσεις που οδηγούν σε μείωση της αξίας της εταιρίας κατά 500 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η ίδια εταιρία ορκωτών ελεγκτών, που έχει πρόσβαση σε όλα τα οικονομικά στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, παρέχει συγχρόνως συμβουλευτικές υπηρεσίες σε fund που αποτελεί υποψήφιο αγοραστή της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων και εγείρει σοβαρές υπόνοιες ασυμβατότητας με τους οικείους κανόνες δεοντολογίας αλλά και τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί προστασίας του ανταγωνισμού. Για το ζήτημα, έχει ήδη σταλεί επιστολή από τον Σύλλογο Εργαζομένων στην αρμόδια Επίτροπο, κ. Vestager [2].

Ερωτάται η Επιτροπή:

  • Έχει λάβει γνώση της επιστολής του Συλλόγου Εργαζομένων;
  • Πώς αξιολογεί τις ενέργειες και τη διπλή ιδιότητα της εταιρίας ορκωτών ελεγκτών, ιδίως στο πλαίσιο του σχετικού νομικού πλαισίου της ΕΕ, των σχετικών κανόνων δεοντολογίας, της αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων και της αρχής της προστασίας του ανταγωνισμού στην ΕΕ;
  • Τι άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει για τον ενδελεχή έλεγχο των καταγγελιών;Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *