Ευρωδικαστήριο : Κάλυψη ζημιών που προκλήθηκαν σε οικία από πυρκαγιά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο

Μία ενδιαφέρουσα απόφαση σχετικά με την κάλυψη ζημιών που προκλήθηκαν σε οικία από πυρκαγιά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, το 2013, ο Luis Salazar Rodes στάθμευσε το όχημά του, το οποίο είχε αγοράσει προ δεκαημέρου, σε κλειστό χώρο στάθμευσης μονοκατοικίας.

Την επόμενη μέρα, ο L. S. Rodes, έθεσε σε λειτουργία τη μηχανή του αυτοκινήτου, χωρίς, ωστόσο, να κινήσει το όχημα.

Μερικές ώρες αργότερα το όχημα άρχισε να φλέγεται και εκδηλώθηκε πυρκαγιά η οποία προκάλεσε ζημίες στην οικία. Η Segurcaixa, ασφαλιστική εταιρία της ιδιοκτήτριας της οικίας κατέβαλε στην ασφαλισμένη αποζημίωση ύψους 45.000 ευρώ.

Παράλληλα άσκησε αγωγή κατά της Línea Directa, ασφαλιστικής εταιρίας του ιδιοκτήτη του οχήματος, με αίτημα να της καταβληθεί το ανωτέρω ποσό ισχυριζόμενη ότι ο ασφαλιστικός κίνδυνος επήλθε λόγω τροχαίου περιστατικού στο οποίο ενεπλάκη όχημα ασφαλισμένο από την Línea Directa.

To αρμόδιο δικαστήριο της Ισπανίας υπέβαλε στο Δικαστήριο της ΕΕ τρία προδικαστικά ερωτήματα σχετικά με την ερμηνεία του άρθρου 3 της οδηγίας 2009/103/ΕΚ, για την ασφάλιση της αστικής ευθύνης, το οποίο θεσπίζει την υποχρέωση ασφάλισης των αυτοκίνητων οχημάτων ώστε η αστική ευθύνη, η σχετική με την κυκλοφορία οχημάτων, να καλύπτεται από ασφάλιση.

Η αμφιβολία έγκειται στο εάν περιλαμβάνονται στην υποχρεωτική ασφάλιση οι ζημίες που προκαλούνται από πυρκαγιά σε όχημα σταθμευμένο σε κλειστό χώρο σταθμεύσεως οικογενειακής οικίας και εάν η πυρκαγιά αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως τροχαίο περιστατικό.

Με απόφαση του, το Δικαστήριο έκρινε ότι περίπτωση, κατά την οποία όχημα σταθμευμένο σε ιδιωτικό κλειστό χώρο στάθμευσης ακινήτου για περισσότερες από 24 ώρες ανεφλέγη, προκαλώντας πυρκαγιά, η οποία οφείλεται στο ηλεκτρικό κύκλωμα του οχήματος, και προκάλεσε ζημίες στο εν λόγω ακίνητο, εμπίπτει στην έννοια του όρου «κυκλοφορία οχημάτων» της οδηγίας σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία αυτοκινήτων.

Πηγή:  lawspot.gr/Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *