Ευρωπαίοι ασφαλιστές : Όχι σε μεταβατική περίοδο και εξαιρέσεις σε οδηγία για τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων


Η εναρμόνιση των διατάξεων κοινοτικής οδηγίας για την προστασία του σχεδιασμού για εμφανή και αντικαταστάσιμα ανταλλακτικά σε σύνθετα προϊόντα, όπως τα οχήματα, θα μπορούσε να είναι επωφελής όσον αφορά τον θεμιτό ανταγωνισμό, την επιλογή των καταναλωτών και τις χαμηλότερες τιμές, σχολίασε σε ανακοινωσή της η Insurance Europe για την πρόταση της ΕΚ για αναδιατύπωση σχεδίου κοινοτικής οδηγίας.

Ένα άλλο θετικό αποτέλεσμα θα ήταν η συμβολή στον στόχο της ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ωστόσο, το κείμενο της πρότασης όπως είναι τώρα διατυπωμένο κινδυνεύει να μειώσει την αποτελεσματικότητα της ρήτρας επισκευής, καθώς επιβάλλει μια 10ετή μεταβατική περίοδο και εξαιρεί ορισμένα βασικά στοιχεία από το πεδίο εφαρμογής. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε:

Νομική αβεβαιότητα – Θα είναι δύσκολο για τους καταναλωτές, τους ανεξάρτητους παραγωγούς ανταλλακτικών και τους επισκευαστές να γνωρίζουν εάν ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο, μοντέλο ή ανταλλακτικό προστατεύεται.
De facto διάκριση τιμών – Οι ιδιοκτήτες παλαιότερων οχημάτων θα τιμωρηθούν με υψηλές τιμές για εμφανή ανταλλακτικά, ενώ οι αγοραστές νέων οχημάτων θα επωφεληθούν από χαμηλότερες τιμές χάρη στη νέα ανταγωνιστική αγορά των εμφανών ανταλλακτικών.
Περιορισμένα οφέλη για τους καταναλωτές – Το αποτέλεσμα του αποπληθωρισμού της απελευθέρωσης της αγοράς ανταλλακτικών θα μπορούσε να αποτραπεί, καθώς οι περισσότερες επισκευές θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται στο παλιό καθεστώς σχεδιασμού ή να εξαιρεθούν άμεσα από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.

Η Insurance Europe, επομένως, πιστεύει ότι η ρήτρα επισκευής θα πρέπει να ισχύει για όλα τα σχέδια που έχουν ήδη καταχωριστεί καθώς και για όλα τα μελλοντικά σχέδια χωρίς εξαιρέσεις ανταλλακτικών. Αυτό θα αποφύγει τον κατακερματισμό της αγοράς, θα εξασφάλιζε δίκαιο και αποτελεσματικό ανταγωνισμό και θα ενίσχυε τις επιλογές των καταναλωτών.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *