Ζητούν νέα ρύθμιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ


Εν όψει των συζητήσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα, οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, επαναφέρουν το θέμα της ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων, το οποίο άμεσα πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Ειδικότερα η Ομοσπονδία των Εργαζόμενων στο ΙΚΑ στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό προτείνει:
«Είναι ανάγκη σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να επανεξετασθεί το καθεστώς των ρυθμίσεων, προκειμένου, και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας να ενισχυθεί με αναγκαίους πόρους για την βιωσιμότητα του, αλλά και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για τους επιχειρηματίες, που με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν έχουν ενταχθεί στην υπάρχουσα ρύθμιση, λόγω αδυναμίας παρακολούθησης των σκληρών όρων της.
Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, διαχρονικά, ήταν αντίθετη στις χαριστικές ρυθμίσεις του παρελθόντος. Σήμερα όμως, διαπιστώνουμε μέσα από τις υπηρεσίες μας, την απόγνωση όσων οφείλουν, που συγχρόνως έχουν πεισθεί, ότι οι ευκαιριακές ρυθμίσεις έχουν τελειώσει, και απειλούμενοι από αναγκαστικά μέτρα, συλλήψεις κ.α., δηλώνουν, ότι μια ευνοϊκότερη ρύθμιση, θα γίνει αιτία, για ένταξη τους, και συνεπούς παρακολούθησης της.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από την αύξηση είσπραξης των καθυστερούμενων οφειλών το 2013, κατά 30% σε σχέση με το 2010, παρά το μικρό εύρος των ενταχθέντων (68.000 περίπου), σε σχέση με το συνολο των οφειλετών 355.000 περίπου.
Στα πλαίσια αυτά, προτείνουμε την παρακάτω ρύθμιση των καθυστερούμενων οφειλών, η οποία είναι εφικτή, και θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην εισροή εσόδων στο ΙΚΑ. Συγκεκριμένα:
1. Συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέχρι 31.12.13 και ταυτόχρονο «πάγωμα» αυτών των οφειλών μέχρι 31.12.14.
2. Καταβολή από 1.2.14 ανελλιπώς των μηνιαίων τρεχουσών εισφορών και επιπλέον μηνιαία καταβολή του 1% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής στις 31.12.13, με ανώτατο μηνιαίο όριο, τις 20.000€ και κατώτατο τα 200€.
3. Συνολική εξόφληση της υπόλοιπης οφειλής με ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από 1.1.15 έως 31.12.20, σε 72 δόσεις.

8787788Κύριε Πρωθυπουργέ,
Εκτίμηση μας είναι ότι η συμφωνία με την Τρόικα, και η θεσμοθέτηση μιας τέτοιας ρύθμισης, θα αποδώσει μόνο στο ΙΚΑ περίπου 300-400 εκατομμύρια ευρώ το 2014 αυξητικά σε σχέση με το 2013, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του χρηματοδοτικού κενού, του ΙΚΑ για το 2014.
Είναι ανάγκη να παρέμβετε προσωπικά για το συγκεκριμένο θέμα που αφορά την επιχειρηματικότητα στην χώρα μας, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την δυσμενή οικονομική συγκυρία και την αδυναμία των επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.»Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *