Ηλεκτρονικά η καταγγελία για αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία στον e-ΕΦΚΑ

Μία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία έχει τεθεί σε λειτουργία από τον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να διευκολύνει την επικοινωνία των εργαζομένων με τον οργανισμό για θέματα που αφορούν στον έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας.

Συγκεκριμένα ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ αναφέρει οτι , μέσω της υπηρεσίας «Καταγγελία εργαζόμενου–Δήλωση Απασχόλησης»https://www.efka.gov.gr/el/kataggelia-ergazomenoy-delose-apascholeses), στην ενότητα «Μισθωτοί», στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να υποβάλουν ηλεκτρονικά την καταγγελία τους για διεκδίκηση ενσήμων, λόγω μη ή ελλιπούς ασφάλισης.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία απευθύνεται στους εργαζόμενους εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν έχουν ασφαλιστεί ορθά από τον εργοδότη τους και επιθυμούν να διεκδικήσουν την ασφαλιστική τακτοποίησή τους.

Παράλληλα, ο e-ΕΦΚΑ παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία υποβολής καταγγελίας.

Συγκεκριμένα:

– Για να υποβάλει ένας εργαζόμενος καταγγελία κατά επιχείρησης θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΦΜ της, ενώ, αν η καταγγελία του αφορά σε οικοδομοτεχνικό έργο, θα πρέπει να γνωρίζει το ονοματεπώνυμο/επωνυμία του ιδιοκτήτη/ανάδοχου εργολάβου και την ακριβή διεύθυνση του έργου.

– Για περαιτέρω διευκόλυνση των εργαζομένων σημειώνεται ότι μπορούν να υποβάλουν καταγγελία, χρησιμοποιώντας το σχετικό Αριθμό Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ) ή Αριθμό Μητρώου Οικοδομοτεχνικού έργου (ΑΜΟΕ). Σε αυτήν την περίπτωση, τα υπόλοιπα στοιχεία του εργοδότη θα συμπληρωθούν αυτόματα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρχει αδυναμία πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ο εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει την καταγγελία του εγγράφως στο ΠΕΚΑ που έχει τη χωρική αρμοδιότητα ελέγχου του τόπου απασχόλησής του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η καταγγελία για μη καταβολή δεδουλευμένων υποβάλλεται στην κατά τόπο αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας κι όχι στον e-ΕΦΚΑ.

Οδηγίες χρήσης της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, στην ενότητα: Μισθωτοί, «Καταγγελία εργαζόμενου–Δήλωση Απασχόλησης» https://www.efka.gov.gr/el/kataggelia-ergazomenoy-delose-apascholeses).Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *