Ηρώ Καρανικόλα:H IDD αναβαθμίζει και καθιστά απαραίτητο τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή

H κ.Ηρώ Καρανικόλα*, Διευθύντρια της Εταιρείας RiAct Actuaries, με συνέντευξη που παραχώρησε στο asfalisinet.gr και στο Γιάννη Χαρονικολάου αναφέρεται στο επίκαιρο και φλέγον ζήτημα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση την εφαρμογή της οδηγίας IDD, για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων.

Η οδηγία τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου 2018 και ήδη η σχετική νομοθετική ρύθμιση πρόκειται το επόμενο διάστημα να ψηφιστεί από τη βουλή, καθώς το σχετικό σχέδιο νόμου είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το προηγούμενο διάστημα.

Διαβάστε παρακάτω τι μας απάντησε στις ερωτήσεις που της θέσαμε :

Ερ: H περιβόητη οδηγία IDD είναι προ των πυλών για εφαρμογή στην πράξη στην ασφαλιστική αγορά. Ποιες είναι οι αλλαγές που θα φέρει;

Απ: Πιστεύω πως η Οδηγία IDD δεν εισάγει «καινά δαιμόνια» μάλλον ήρθε να ξορκίσει τα «παλιά». Είναι γεγονός πως στο μεγαλύτερο τμήμα της, η Οδηγία αναφέρεται σε συμπεριφορές σχετικές με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση οι οποίες πρωτοεμφανίστηκαν στο Π.Δ. 190/2006 αλλά και μετέπειτα στην Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 86 της Τράπεζας της Ελλάδος.

Είναι μια ευκαιρία για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να λειτουργήσουν με γνώμονα τις ανάγκες του πελάτη, επί ίσοις όροις μεταξύ των διαύλων διανομής, και να προτείνουν κατάλληλα προϊόντα.

Η εποχή της ψηφιοποίησης έχει επιφέρει την αντικατάσταση της φυσικής παρουσίας του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή με διαδικτυακές πλατφόρμες σύγκρισης ασφαλιστικών προϊόντων, οι οποίες αν μη τι άλλο δεν εξαιρούνται των απαιτήσεων της Οδηγίας και τη συμμόρφωση με αυτή. Με την Οδηγία δίνεται η δυνατότητα οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να καταστούν «απαραίτητοι» για τη σύναψη της ασφαλιστικής σύμβασης.

Θεωρώ ότι η επερχόμενη Οδηγία είναι μια πολύ καλή αφορμή να αναγεννηθεί από τις στάχτες της η ασφαλιστική διαμεσολάβηση στην Ελλάδα και να γίνει μια εκ βαθέων επανεκκίνηση.

Ερ: Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες σχετικά με τις επιπτώσεις στο κόστος και στο χρόνο των διαμεσολαβούντων για την εφαρμογή της: Πόσο κοστοβόρα ή χρονοβόρα είναι τελικά;

Απ: Γενικότερα έχουν υπάρξει αρκετές παρερμηνείες ακόμα και στο περιεχόμενο της ίδιας της Οδηγίας. Όπως για παράδειγμα ότι θα πρέπει να ενημερώνεται ο πελάτης για το ακριβές ποσό της αμοιβής του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στο προσυμβατικό στάδιο, που πρακτικά δεν ισχύει (εκτός αν πρόκειται για μεσίτη ασφαλίσεων).

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το κόστος και το χρόνο που απαιτείται για την συμμόρφωση των ασφαλιστικών εταιρειών και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών με την Οδηγία. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια η ασφαλιστική αγορά έχει δαπανήσει χρόνο και χρήμα για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Νόμου 4364/2016.

Το κόστος και ο χρόνος είναι απόλυτα συνυφασμένα με τις δομές της κάθε εταιρείας και του κάθε διαμεσολαβητή αλλά και με τη διάθεση τους να συμμορφωθούν. Άλλωστε αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει ψηφισθεί καν το Ελληνικό Νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση πριν λίγο καιρό. Από την εμπειρία μου σε αντίστοιχα έργα θεωρώ ότι ακόμα και τώρα υπάρχει χρόνος για την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των απαιτήσεων της Οδηγίας εάν υπάρχει φυσικά διάθεση.

Ερ: Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρετε στις ασφαλιστικές και τους ασφαλιστές σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας IDD;

Απ: Η Εταιρεία που εκπροσωπώ, η RiAct Actuaries, είναι μια νεοφυής συμβουλευτική εταιρεία η οποία μεταξύ άλλων παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Στόχος μας είναι να προτείνουμε βέλτιστες και οικονομικές λύσεις, μέσα από την εκτενή ανάλυση αναγκών των πελατών μας.
Οι υπηρεσίες που παρέχουμε σχετικά με τη συμμόρφωση με την Οδηγία είναι:
Διάγνωση και αποτύπωση του επιπέδου συμμόρφωσης με την IDD (IDD GAP Analysis)
Ανάπτυξη όλων των απαιτούμενων εντύπων, πολιτικών και διαδικασιών σχετικά με την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων
Εκπαίδευση Ανθρώπινου Δυναμικού (εργαζομένων και διαμεσολαβητών)
Ελέγχους συμμόρφωσης με την IDD
Το κόστος των παραπάνω υπηρεσιών είναι ανάλογο με το μέγεθος της κάθε εταιρείας ενώ είναι προσαρμόσιμο στις ανάγκες της.
Έχουμε ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία έργα συμμόρφωσης με την IDD σε Ελλάδα και Κύπρο, γεγονός που καθιστά τους Συμβούλους μας σε θέση να καθοδηγήσουν αποτελεσματικά τους μελλοντικούς πελάτες μας ακόμα και σε σύντομα και πιεστικά χρονοδιαγράμματα.

*Η κυρία Καρανικόλα έχει πάνω από 14 χρόνια εμπειρίας στον ασφαλιστικό τομέα, ως Αναλογιστής και Διαχειριστής Κινδύνων (risk manager). Έχει εργαστεί σε μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες όπως η Ιντερσαλόνικα, η Εθνική Ασφαλιστική, η NN ενώ για μεγάλο διάστημα ήταν Επικεφαλής Αναλογιστής της KPMG Σύμβουλοι Α.Ε. Από τον Ιανουάριο του 2017 κατέχει τη θέση της Εκτελεστικής Διευθύντριας της Εταιρείας RiAct Actuaries, της οποίας είναι και βασικός μέτοχος, προσφέροντας αναλογιστικές υπηρεσίες σε εμπορικές επιχειρήσεις και ελεγκτικές εταιρείες, ενώ ειδικεύεται σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης σύμφωνα με το Νόμο 4364/2016 για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Τέλος είναι εισηγήτρια σε εκπαιδευτικά σεμινάρια που αφορούν την πιστοποίηση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών αλλά και σε ημερίδες σχετικές με επίκαιρα θέματα της ασφαλιστικής αγοράς.
Έχει σπουδάσει Στατιστική & Αναλογιστικά-Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίο και κατέχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο στη Διαχείριση Ασφαλιστικών Οργανισμών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *