Η ασφάλιση αστικής ευθύνης θα καλύψει αποζημίωση μαμούθ για θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Πάτρα

Αποζημίωση – μαμούθ, συνολικού ύψους 520.000 ευρώ, επιδίκασε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, στην οικογένεια ενός εργάτη, ο οποίος σκοτώθηκε πρόσφατα, στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών.

Την αποζημίωση καλούνται να καταβάλουν στην οικογένεια του θανόντος εργάτη, η επιχείρηση στην οποία σκοτώθηκε κατά την διάρκεια εργασιών και ο διευθύνων σύμβουλός της, ως νόμιμος εκπρόσωπός της και υπεύθυνος ασφαλείας.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, που εξέδωσε την συγκεκριμένη απόφαση, έκρινε ότι, το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, σημειώθηκε ύστερα από δεσμευτική εντολή που δόθηκε στον ανειδίκευτο εργάτη, για την τέλεση επικίνδυνης επισκευαστικής εργασίας σε υπερυψωμένη θέση, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Μάλιστα, στοιχειοθετεί αποκλειστική υπαιτιότητα του διευθύνοντος συμβούλου που ήταν παράλληλα και τεχνικός ασφαλείας της εργοδότριας εταιρείας, κρίνοντας παράλληλα ότι, ο θανών δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε πταίσμα ή παράβλεψη, ως προς την επέλευση του εργατικού ατυχήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, επιδίκασε αξιώσεις συνολικής χρηματικής ικανοποίησης 520.000 ευρώ λόγω ψυχικής οδύνης, στην σύζυγο και στα δύο παιδιά του αποθανόντος εργάτη, καθώς επίσης, στους γονείς του, στους δύο αδελφούς του και στα πεθερικά του.

Το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσης, καλείται να καταβάλει στη συνέχεια, στην ανώνυμη εταιρεία και στον διευθύνοντα σύμβουλο, η ασφαλιστική εταιρεία, με την οποία είχε συναφθεί ασφάλεια αστικής ευθύνης.

Να σημειωθεί ότι, το δικαστήριο απέρριψε και τους ισχυρισμούς της εταιρείας, του διευθύνοντος συμβούλου και της ασφαλιστικής εταιρείας, ότι ο εργάτης, ευθυνόταν σε μεγάλο ποσοστό για το ατύχημα, λόγω προσωπική του αμέλειας, ή της προσωπικής του καταπόνησης, επειδή ασχολείτο και σε αγροτικές εργασίες του σπιτιού του (!).

Ως εκ τούτου, το δικαστήριο έκρινε ότι, πρέπει να επιδικασθεί, με το νόμιμο τόκο προς την εταιρεία και τον διευθύνοντα σύμβουλο της, ως εύλογη χρηματική ικανοποίηση των εννέα κυρίως εναγόντων, λόγω ψυχικής οδύνης, το συνολικό ποσό των 520.000 ευρώ, το οποίο αναλογεί ως εξής:

> Ποσό 120.000 ευρώ στη σύζυγο του θανόντος εργάτη.

> Ποσό 100.000 ευρώ σε καθένα από τα δύο ανήλικα τέκνα τους.

> Ποσό 60.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους γονείς του εκλιπόντος.

> Ποσό 30.000 ευρώ σε καθέναν από τους δύο αδελφούς του θανόντος.

> Ποσό 10.000 ευρώ σε έκαστο των δύο, πεθερού και πεθεράς του εκλιπόντος.

Το δικαστήριο έκρινε, ότι σημαντικό μέρος αυτών των αποζημιώσεων, πρέπει να δοθεί άμεσα στους εννέα συγγενείς του νεκρού εργάτη, ενώ η ασφαλιστική εταιρεία, θα πρέπει να καταβάλει στη συνέχεια, ποσό 500.000 ευρώ στην επιχείρηση, στο πλαίσιο του ασφαλιστικού συμβολαίου κάλυψης αστικής ευθύνης που είχαν συνάψει και ήταν εν ισχύ την στιγμή του ατυχήματος.

Πηγή: pelop.gr 



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *