Η ασφαλιστική βιομηχανία της Ελλάδος “εξάγει” CEO σε μεγάλες μονάδες πολυεθνικών ομίλων

Του Γιάννη Χαρονικολάου 

Η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα είναι μικρή και συνεπώς υποβαθμισμένη , συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ειδικά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά και πιο πριν λόγω του άναρχου εποπτικού πλαισίου, τα  συνεχή “λουκέτα”, κυρίως στις ασφαλιστικές αυτοκινήτου, αλλά και του μεγάλου σκανδάλου της Ασπίς Πρόνοια.

Ωστόσο πολυεθνικοί ασφαλιστικοί όμιλοι που ήταν ή ήρθαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν αξιοποιήσει και αξιοποιούν την πείρα , τις γνώσεις και τις ηγετικές ικανότητες Ελλήνων στελεχών τους, από την διοίκηση των εδώ μονάδων τους, και τους αναθέτουν αντίστοιχα καθήκοντα σε μεγαλύτερες μονάδες τους και σε πιο ώριμες ασφαλιστικές αγορές.

Γνωρίστε τους Έλληνες Μάνατζερ από θυγατρικές ασφαλιστικών πολυεθνικών ομίλων στην Ελλάδα που μετακινήθηκαν σε μονάδες τους εκτός Ελλάδος και είναι μεγαλύτερης εμβέλειας.

Πέτρος Παπανικολάου

Ήταν για χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Allianz Eλλάδος και τον Απρίλιο του 2015 ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου για την περιφέρεια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Regional CEO) του ομίλου Allianz, καθήκοντα που ασκεί μέχρι και σήμερα.

Στην Allianz βρέθηκε το 2004 αναλαμβάνοντας τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου που διατήρησε μέχρι το 2015 που μετακινήθηκε μέσα στον όμιλο στη νέα αναβαθμισμένη θέση του διευθύνοντος συμβούλου για την περιφέρεια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης . Επίσης στην διάρκεια της καριέρας του, πριν βρεθεί στην Allianz κατείχε διευθυντική  θέση επίσης σε ασφαλιστική εταιρία, την AGF Kosmos, ως οικονομικός διευθυντής.

Δημήτρης Μαζαράκης

Ο Δημήτρης Μαζαράκης έχοντας διατελέσει Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MetLife στην Ελλάδα με απόφαση του Ομίλου τοποθετήθηκε τον Ιούλιο του 2018 στην θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου MetLife στην περιοχή του Περσικού του κόλπου με έδρα το Ντουμπάι.

Εργάστηκε στην Alico το 1998, η οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την Metlife και από τότε κατέχει αρκετές θέσεις υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, μεταξύ των οποίων Αναλογιστής, Διευθυντής Λειτουργικών & Χρηματοοικονομικών,  Διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής. Από τον Ιανουάριο του 2015, είναι επίσης μέλος της εκτελεστικής ομάδας ηγεσίας της MetLife Inc.

Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2017 εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, θέση από την οποία αποχώρησε μαζί με την αλλαγή θέσης στον όμιλο της Metlife.

Θεόδωρος Κοκκάλας

Τελευταία ανακοίνωση μετακίνησης διευθυντικού στελέχους πολυεθνικού Ομίλου από θυγατρική του στην Ελλάδα σε άλλη μεγαλύτερη μονάδα ήταν αυτή του Θεόδωρου Κοκκάλα, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοκκάλας από την 1η Μαΐου 2020 αναλαμβάνει πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της ERGO Γερμανίας που έχει περισσότερους από 10 εκατ. πελάτες, 14.500 εργαζομένους και στο 2018 ασφάλιστρα ύψους 12 δις ευρώ.

O κ. Κοκκάλας από το 1998 έως το 2004 ήταν CEO  των Ασφαλιστικών Εταιριών, Gerling Konzern Allgemeine Versicherungs-Aktiengesellschaft / Greek Branch και  Gerling Konzern Speziale Kreditversicherungs-Aktiengesellschaft / Greek Branch. Το 2004 ανέλαβε καθήκοντα Αντιπροέδρου Δ.Σ. & CEO της VICTORIA Ζημιών & Ζωής, μέλος του ομίλου ERGΟ και από το Μάρτιο του 2012 είναι παράλληλα CEO της ΕRGO Ελλάδος και της ERGO Τουρκίας.

Μάλιστα, στην διάρκεια της θητείας του ως  CEO της ERGO Ελλάδος ο όμιλος εξαγόρασε την ΑΤΕ Ασφαλιστική και την οποία ενσωμάτωσε, που πλέον λειτουργεί ως ERGO Ελλάδος. 

Έχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον χώρο των ασφαλειών, καθώς εργάστηκε ως Δικηγόρος στην Ασφαλιστική εταιρία Gerling-Konzern Allgemeine Versicherungs-Aktiengesellschaft στην Κολωνία, το Μανχαϊμ/Γερμανίας και στο Λονδίνο/Μ.Β, καθώς και ως Νομικός Σύμβουλος και Υπεύθυνος Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης και Ασφάλισης Πιστώσεων στην Ασφαλιστική εταιρία Gerling-Konzern Hellas.

Ανδρέας Βασιλείου 

Επίσης, άλλο παλαιότερο στέλεχος της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς, ο Ανδρέας Βασιλείου, από τον όμιλο της Alico, που εξαγοράστηκε  από την Metlife, είχε διατελέσει στέλεχος και σε υψηλόβαθμες θέσεις του ομίλου στην Ευρώπη και σε περιοχές εκτός αυτής, πριν και μετά την εξαγορά της, μέχρι και το 2012 οπότε αποχώρησε.

Πιο συγκεκριμένα: 

Ο κ. Ανδρέας Βασιλείου υπήρξε μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012 Executive Vice President της MetLife Group Inc. και President & CEO της Περιφέρειας Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της Εταιρίας, η οποία αποτελείτο από 13 χώρες.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Alico Ελλάδος το 1979 ως Διοικητικός Διευθυντής και το 1982 ανέλαβε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Αντιπροέδρου της Alico Ευρώπης από το 1989 έως το 1990. Το 1991 ανέλαβε καθήκοντα Περιφερειακού Προέδρου & CEO της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Το 1995, εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Alico και ονομάστηκε AIG Chief Regional Executive Officer για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία και την Περιφερειακή Διεύθυνση της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών το 1996.  Το 2001 ανέλαβε καθήκοντα Senior Vice President της Alico και το 2003 τη θέση του Executive Vice President της Εταιρίας.

Παράλληλα, ήταν υπεύθυνος για την Ισπανία και την Πορτογαλία από το 1994 έως το 2001, ενώ από το 2001 έως το 2005 (όταν εξελέγη Vice President Life Insurance της AIG), κατείχε επίσης την θέση του Προέδρου της Alico στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *