Η ΕΙΝΑΠ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ψυχική Υγεία από την «αποασυλοποίηση»

Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία του 2000, το 2015 πρέπει να κλείσουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, στο όνομα δήθεν της «αποασυλοποίησης», με ταυτόχρονη ανάπτυξη δομών ΠΦΥ.

4636Την επισήμανση αυτή κάνει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωσή της :
«Ο πραγματικός λόγος είναι ότι θεωρούν πολύ δαπανηρά τα νοσοκομεία, ενώ τα προς διάθεση ποσά για ΠΦΥ είναι πολύ λιγότερα και πιο εύκολα κατανεμημένα σε ιδιώτες, όπως έγινε με το «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» μέσω ΜΚΟ.

Αν πραγματικά νοιάζονται οι κυβερνώντες για να εξαλειφθεί το μεσαιωνικού τύπου άσυλο, δεν θα δημιουργούσαν συνθήκες αθλιότητας στις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων όπου «στοιβάζεται» υπέρδιπλος αριθμός ασθενών από τη μέγιστη πληρότητα (πχ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ με δυνατότητα 20 ασθενών, νοσηλεύει μόνιμα πάνω από 40!).

Το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων (ΨΝΑ και ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ), θα στερήσει τη δυνατότητα νοσηλείας σε εκατοντάδες ασθενείς και τη δυνατότητα παρακολούθησης σε εξωτερική βάση, σε χιλιάδες.

Η υπόσχεση ότι θα αναπτυχθούν ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το οξύνει:

1. Διότι δεν υπάρχουν έτοιμες κλινικές για να υποδεχθούν 600 ασθενείς από ΨΝΑ και ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ.
2. Διότι δεν υπάρχουν δομές ΠΦΥ (ξενώνες, συμβουλευτικοί σταθμοί κλπ) για να καλύψουν μέρος των νοσηλευομένων και των εξωτερικών ασθενών.
3. Διότι θα δημιουργηθεί ένα απίστευτο κοινωνικό και επιστημονικό αδιέξοδο στις περιπτώσεις αναγκαστικής νοσηλείας, αφού είναι γνωστό ότι και με τις τωρινές δομές η κατάσταση είναι τραγική.
4. Διότι έχουμε το παράδειγμα αντίστοιχων «μεταρρυθμίσεων» σε άλλες χώρες (Ιταλία, Αγγλία, κ.λ.π.) όπου στο όνομα της αποασυλοποίησης πολλοί ψυχικά πάσχοντες –ιδιαίτερα ανυπεράσπιστοι συνάνθρωποί μας– κατέληξαν να είναι άστεγοι κάτω από γέφυρες.
5. Διότι και τώρα με την αύξηση της νοσηρότητας λόγω κρίσης και με δεδομένη την ανεπάρκεια των δομών, έχουμε το φαινόμενο των συχνών επανεισαγωγών λόγω ανεπαρκούς θεραπείας (φαινόμενο περιστρεφόμενης πόρτας).
6. Διότι τα χρήματα που δόθηκαν για δομές ΠΦΥ ήταν ελάχιστα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να συμπληρώσουν 20 εκατομμύρια € επιπλέον, για να μπορέσουν στοιχειωδώς να λειτουργήσουν.
7. Διότι δεν υπάρχει πρόνοια επαγγελματικής αποκατάστασης για τους πάσχοντες που είναι ικανοί για εργασία.
8. Διότι, διότι, διότι…

Όσο η κρίση συνεχίζεται, η νοσηρότητα θα αυξάνεται. Οι ανάγκες της κοινωνίας για δομές ψυχικής υγείας επιβάλλουν όχι μόνο τη διατήρηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων για ενήλικες και παιδιά, αλλά και την ενίσχυσή τους σε προσωπικό μόνιμο, με όλες τις ειδικότητες της ψυχιατρικής επιστήμης (γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές κ.λ.π.).

Ταυτόχρονα, να αναπτυχθεί ένα ευρύτατο δωρεάν δίκτυο ΠΦΥ που να αναλάβει την παρακολούθηση αυτών που χρειάζονται βοήθεια. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί ουσιαστική αποασυλοποίηση. Με διάθεση χρημάτων που θα πηγαίνουν σε πραγματικές ανάγκες και όχι σε δεκάδες χιλιάδες εικονικές νοσηλείες στις ιδιωτικές επιχειρηματικές ψυχιατρικές κλινικές, όπως πρόσφατα αποκάλυψε η υφυπουργός Υγείας.»Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *