Η “εκδίκηση” των ΕΠΥ ασφαλιστικών στην Ιρλανδία και το άνοιγμα του φιλικού διακανονισμού της ΕΑΕΕ στις ΕΠΥ

Ασφαλιστικές Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών” έσυραν” στην Επιτροπή Ανταγωνισμού  της Ευρωπαϊκής Ένωσης  την Ένωση των Ασφαλιστικών Εταιριών της Ιρλανδίας ( Ιnsurance Ireland )   και τώρα τόσο η ίδια η Ένωση όσο και  οι εταιρίες μέλη της κινδυνεύουν με πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν εως και το 10% του παγκόσμιου τζίρου τους! 

Το θέμα έχει δει το φως της δημοσιότητας  τις τελευταίες μέρες από τα μέσα ενημέρωσης στην Ιρλανδία  καθώς βγήκε η προκαταρκτική  έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που ερευνούσε  σχετική καταγγελία για “καρτέλ” από το 2019  και αφορούσε μια υπηρεσία που έχει η Ενωση των Ασφαλιστικών Εταιριών της Ιρλανδίας με δεδομένα  για απαιτήσεις ασφαλιστικών ζημιών, αποζημιώσεις και ασφαλιστική απάτη την οποία όμως διέθετε μόνο για τα μέλη της.

Δηλαδή, κάτι  παραπλήσιο σε μορφή υπηρεσίας με το εδώ Σύστημα Φιλικού Διακανονισμού της ΕΑΕΕ που μέχρι πριν πέντε χρόνια ήταν κλειστό μόνο για τις ασφαλιστικές μέλη της Ένωσης. Αλλά τελικά η Ενωση το άνοιξε προς όλες τις εταιρίες ανεξάρτητα αν είναι μέλη της ή μη, αρκεί να έχουν τις απαιτήσεις που προβλέπονται από την λειτουργία του συστήματος. 

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την Ιρλανδική Ένωση  επισημαίνονται τα εξής:  «Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η Insurance Ireland καθυστέρησε αυθαίρετα ή de facto αρνήθηκε την πρόσβαση ορισμένων ασφαλιστών και των αντιπροσώπων τους στην Insurance Linκ, ( έτσι λέγεται αυτή η υπηρεσία δεδομένων) τουλάχιστον από το 2009 και μέχρι σήμερα, αφού συνδέει την πρόσβαση σε αυτή  μόνο με την ιδιότητα μέλους στην ένωση.

Ακόμη, σε ένα άλλο σημείο, αναφέρει: “Η έλλειψη πρόσβασης στα σχετικά δεδομένα που περιέχονται στο Insurance Link επηρεάζει επίσης το διασυνοριακό εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών, με αποτέλεσμα την πιθανή διχοτόμηση της ενιαίας αγοράς. “

Από αυτό και μόνο συμπεραίνεται ότι η Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών από ασφαλιστικές εταιρίες  στην Ε.Ε είναι πλέον καθεστώς και με προστασία ! Για αυτό μην απλουστεύεται τα πάντα με το “τι κάνει το υπουργείο ή Ένωση” όταν προκύπτουν “μπάχαλα” στην αγορά είτε για τις ΕΠΥ είτε για άλλες περιπτώσεις !  Λαμβάνεται  πάντα υπόψη ότι λειτουργούμε ως αγορά και στα πλαίσια της Ε.Ε .    

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η έκθεση αυτή είναι προκαταρκτική και θα έχει συνέχεια στην εξέταση και την τελική απόφαση. Πάντως τώρα στην Ιρλανδία προσπαθούν να ερμηνεύσουν το νόμο κατά πόσο το πρόστιμο ( αν προκύψει)   αφορά μόνο  την Ενωση ή και οι εταιρίες μέλη της.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι μέλη της ένωσης αυτής είναι  και οι ασφαλιστικές, FBD Insurance, RSA, Aviva και Zurich και καταλαβαίνεται τι θα σημαίνει αυτό γι αυτές τις εταιρίες, που έχουν πολυεθνική διάρθρωση,  αν κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο μέχρι και το 10% του παγκόσμιου τζίρου τους. Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *