Η Ελλάδα παράγει φάρμακα για τις διεθνείς αγορές

Αφίχθη στην Κίνα η πρώτη παρτίδα του ενέσιμου αντιβιοτικού φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος βανκομυκίνης της LILLY που παρασκευάζεται στην Ελλάδα στο εργοστάσιο Γ’ της ΒΙΑΝΕΞ.

Την αρχή μιας νέας εποχής για τη χώρα μας και την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία σηματοδοτεί η προώθηση στην Κίνα ενέσιμων αντιβιοτικών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που παρασκευάζονται στη χώρα μας και αναμένεται να φτάσουν τα 10.000.000 φιαλίδια ετησίως μέχρι το 2019.

Η τριμερής συμφωνία που υπεγράφη πριν από 16 μήνες, προβλέπει ότι, μέχρι το τέλος του 2014 θα εξαχθούν στη Κίνα 2.000.000 φιαλίδια του ενέσιμου αντιβιοτικού βανκομυκίνης της Lilly, 6.000.000 το 2015 και 6.300.000 φιαλίδια το 2016.

Από αριστερά προς τα δεξιά:   Β. Κοντοζαμάνης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας,  Κ. Μίχαλος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ, Πρόεδρος ΚΕΕΕ, Μ. Βορίδης, Υπουργός Υγείας,   Δ. Φιλιώτης, Πρόεδρος ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, Πρόεδρος EPhForT, Δ. Γιαννακόπουλος, Αντιπρόεδρος & Αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος ΒΙΑΝΕΞ, Σ. Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ
Από αριστερά προς τα δεξιά: Β. Κοντοζαμάνης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας, Κ. Μίχαλος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ, Πρόεδρος ΚΕΕΕ, Μ. Βορίδης, Υπουργός Υγείας, Δ. Φιλιώτης, Πρόεδρος ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, Πρόεδρος EPhForT, Δ. Γιαννακόπουλος, Αντιπρόεδρος & Αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος ΒΙΑΝΕΞ, Σ. Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί μόνο την αρχή. Ήδη στον προγραμματισμό της εταιρείας περιλαμβάνεται η παραγωγή και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα με σκοπό την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες.

Τις παραπάνω ανακοινώσεις έκαναν ο Πρόεδρος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ και του Φαρμακευτικού Φόρουμ EPhForT του ΕΒΕΑ κ. Διονύσης Φιλιώτης, ο Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ κ. Σπύρος Φιλιώτης, ο Αντιπρόεδρος & Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο Πρόεδρος Lilly Europe, Australia & Canada κ. Andrew Hotchkiss, ο Αντιπρόεδρος Lilly Finance, Strategy & Business Development China, κ. Richard Johnathan Parsons και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη Δρ. Ευγένιος Καλπύρης.

Οι ανακοινώσεις έγιναν σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου την κεντρική ομιλία απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ & ΚΕΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Μίχαλος και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κ. Δημήτρης Λιντζέρης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Φαρμακευτικού Φόρουμ του ΕΒΕΑ, EPhForT .

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο κ. Διονύσης Φιλιώτης, αναφέρθηκε στην ίδρυση και τις δραστηριότητες του Φαρμακευτικού Φόρουμ του ΕΒΕΑ, EPhForT, δραστηριότητες καινοτόμες με αναπτυξιακό και εξαγωγικό χαρακτήρα αλλά και μεγάλη εντόπια προστιθέμενη αξία, όπως η προώθηση της κλινικής έρευνας στη χώρα μας, η προώθηση της παραγωγής φαρμάκων μεγάλων διεθνών εταιρειών σε ελληνικά εργοστάσια με προορισμό την εξαγωγή τους σε μεγάλες διεθνείς αγορές κ.α

Επίσης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της συγκεκριμένης συνεργασίας, η οποία ανακοινώθηκε στις 04 Ιουλίου 2013, με Συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ και με τη συμμετοχή του τότε Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και πλήθος συμμετεχόντων από το κλάδο.

Τέλος, ανεφέρθη στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ με τη ΒΙΑΝΕΞ και την πολυετή επί δεκαετίες συνεργασία των δύο εταιρειών, για παραγωγή φαρμάκων της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ στη χώρα μας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. R. J. Parsons, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στη δέσμευση της LILLY προς την Κίνα για την παροχή, υψηλής ποιότητας φαρμάκων, στους κινέζους ασθενείς, διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή θεραπευτική τους αντιμετώπιση.

Αναφερόμενος στη βανκομυκίνη, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα αντιβιοτικό για τη θεραπεία μιας σειράς βακτηριακών λοιμώξεων. Ανήκει στην κατηγορία των γλυκοπεπτιδικών αντιβιοτικών και στην Κίνα συνιστάται σαν θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων που απειλούν τη ζωή και οι οποίες προκαλούνται από σταφυλόκοκκους ανθεκτικούς στη μεθικιλλίνη (methicillin resistant staphylococcus – MRS).

Το Voncon έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία περισσοτέρων από 2,5 εκατομμύρια ασθενών από το 1996, οπότε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Κίνα.
«Η αποτελεσματικότητα, η σταθερότητα και η αξιοπιστία είναι τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στο Voncon να καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στη συνείδηση των μελών της ιατρικής κοινότητας της Κίνας και ως εκ τούτου, η διατήρηση μιας εφοδιαστικής γραμμής υψηλής ποιότητας αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη διατήρηση της φήμης αυτής», τόνισε.

Ο κ. Parsons εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία της LILLY με τη ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. και καλωσόρισε στην Κίνα την πρώτη παρτίδα του φαρμάκου που έχει παραχθεί στην Ελλάδα.

Την ενεργή υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σαγκάη στις ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα και στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, μετέφερε ο Δρ. Ευγένιος Καλπύρης, ο οποίος ανέφερε πως «η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του διεθνούς φήμης φαρμακευτικού γίγαντα LILLY και της πρωτοπόρας ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ για την παραγωγή του Voncon στην Ελλάδα για εξαγωγή του στην Κίνα, αποτελεί απόδειξη του υψηλού βαθμού αξιοπιστίας που απολαμβάνει διεθνώς η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, τόσο για την ποιότητα όσο και για την τεχνογνωσία της». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «…σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση την οποία η Ελλάδα αγωνίζεται να ξεπεράσει, μέρος της απάντησης βρίσκεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ώθηση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής αξίας…», τονίζοντας ότι «η ενέργεια αυτή θα λειτουργήσει ως μέσο αναγνωρισιμότητας των ελληνικών φαρμακευτικών προϊόντων στην Κίνα, προσελκύοντας κινεζικές επενδύσεις στον ελληνικό φαρμακευτικό τομέα, αλλά και θα συμβάλλει στην αύξηση των εξαγωγών ελληνικών φαρμάκων υψηλής ποιότητας προς την Κίνα».

Τη σημαντική συμβολή της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ για την υλοποίηση του σχεδίου, εξήρε ο κ. Andrew Hotchkiss. «Η συμβολή της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, ήταν καθοριστική ώστε να πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό και χαιρετίζουμε τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν την Ελλάδα στις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης», επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Hotchkiss. Όπως είπε, η άφιξη της πρώτης παρτίδας του Voncon στη Κίνα είναι πολύ σημαντική για τη LILLY, αλλά εξόχως σημαντικότερη για τους Κινέζους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον κ. Hotchkiss, η LILLY αποφάσισε να συνεργαστεί με τη ΒΙΑΝΕΞ κυρίως λόγω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων της εταιρείας, αλλά και των οικονομικών δυσκολιών του εγχειρήματος. Προανήγγειλε ότι εκτός από το Voncon, συζητείται ήδη, η παραγωγή άλλων φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα με σκοπό την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες.

Για τη συνεργασία της ΒΙΑΝΕΞ με τη LILLY, με αντικείμενο την παραγωγή βανκομυκίνης για την αγορά της Κίνας, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα ένα πρότυπο εξαγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο, μίλησε ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Και επισήμανε:
«Η ΒΙΑΝΕΞ, διαβλέποντας τη συνεχή αυξητική τάση για παραγωγή αντιβιοτικών λυόφιλων προϊόντων, άρχισε πριν από δέκα χρόνια να επενδύει στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, στην προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, την εγκατάσταση και τον έλεγχό του, καθώς και στην επάνδρωσή του με το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, ώστε να εξασφαλίζονται μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες. Μόνο για τις ανάγκες παραγωγής της βανκομυκίνης προσελήφθησαν περίπου 20 ειδικευμένα άτομα, με προοπτική να χρειαστούν σχεδόν άλλα τόσα, τα επόμενα χρόνια.
Ήδη, έχουν επενδυθεί περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ. Η επένδυση αυτή έχει φέρει τη ΒΙΑΝΕΞ μέσα στις τρεις καλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στη λυοφιλοποίηση πανευρωπαϊκά» και διευκρίνισε πως «συνολικά, 2 εκατομμύρια τεμάχια βανκομυκίνης θα εξαχθούν προς την Κίνα το 2014, ενώ για το 2015 οι παραγωγικές ανάγκες υπολογίζονται σε 6 εκατομμύρια τεμάχια και για το 2016 σε 6.300.000 τεμάχια, με αυξητική τάση».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κος Γιαννακόπουλος κάλεσε την Ελληνική Κυβέρνηση να εμπιστευθεί περισσότερο την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.

Για την ιστορία της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, τη συνεργασία της με την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία LILLY, καθώς και με την ελληνική ΒΙΑΝΕΞ από τη δεκαετία του ΄80, μίλησε ο κ. Σπύρος Φιλιώτης.

Ο κ. Σ. Φιλιώτης, τόνισε ότι το Voncon είναι ένα σχετικά περίπλοκο ιδιοσκεύασμα στην παραγωγή του. «Η ΒΙΑΝΕΞ διαθέτει 4 εργοστάσια τα οποία φέρουν παγκόσμια πιστοποίηση και πολύ καλή τεχνογνωσία. Αυτό μαζί με την μακροχρόνια σχέση μας, βοήθησαν ώστε να επιλεγεί η ΒΙΑΝΕΞ για την παραγωγή αυτού του φαρμάκου για εξαγωγή», ανέφερε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σ. Φιλιώτης, προανήγγειλε ότι μεταξύ των επόμενων βημάτων της εταιρείας συγκαταλέγεται η προσπάθεια για επέκταση της συνεργασίας με τη ΒΙΑΝΕΞ με στόχο την παραγωγή περισσοτέρων φαρμάκων στην Ελλάδα και εξαγωγή τους σε μεγάλες διεθνείς αγορές.

Λίγα λόγια για το VONCOΝ
Η βανκομυκίνη ανακαλύφθηκε το 1953 από επιστήμονες της ELLI LILLY, κατά τη διάρκεια αναζήτησης στη φύση ουσιών που είχαν αντιμικροβιακή δράση. Η ουσία απομονώθηκε από λάσπη που είχε συλλεχθεί από τροπικό δάσος στο Βόρνεο και ύστερα από την απαραίτητη ανάλυση και επεξεργασία, γεννήθηκε το Voncon. Το Voncon είναι ενέσιμο αντιβιοτικό ευρέως φάσματος, χρησιμοποιείται κυρίως για σοβαρές λοιμώξεις που απειλούν την ζωή από νοσοκομειακά ή και ανθεκτικά μικρόβια. Στην Ελλάδα η ετήσια κατανάλωση του Voncon είναι 45.000 φιαλίδια ετησίως.

Σχετικά με την Eli Lilly and Company
Η Lilly είναι μια από τις παγκόσμιες ηγέτιδες εταιρείες στην υγειονομική περίθαλψη. Συνδέει τη Φροντίδα με την Ανακάλυψη με στόχο να κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1876 από τον Φαρμακοποιό Eli Lilly, έναν άνθρωπο που είχε δεσμευτεί στη δημιουργία υψηλής ποιότητας φαρμάκων που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και μέχρι σήμερα παραμένει πιστή σε αυτή την αποστολή. Στη Lilly, εργάζονται για να ανακαλυφθούν και να γίνουν διαθέσιμα φάρμακα που αλλάζουν τη ζωή όσων τα χρειάζονται, να βελτιωθεί η κατανόηση και η διαχείριση των νόσων, ενώ προσφέρουν στην κοινωνία, μέσω υπεύθυνης συμπεριφοράς και του εθελοντισμού. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την Lilly μπορείτε να επισκεφτείτε το www.lilly.comΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *