Η ελληνική ασφαλιστική αγορά προχωρά εν μέσω κρίσης

Ο ασφαλιστικός κλάδος παρά την κρίση και την οικονομική ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ανταποκριθεί ικανοποιητικά επισημαίνει η κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη γενική διευθύντρια της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).
Σε άρθρο της που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα Αγγελιαφόρος τονίζει μεταξύ άλλων :
Μέχρι σήμερα, η ασφαλιστική αγορά αντιμετωπίζει ίσως λιγότερα προβλήματα σε σχέση πάντα με άλλους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι παρουσιάζουν καθίζηση. Το γεγονός αυτό εξηγείται κυρίως από την αδιαμφισβήτητη χρησιμότητα του θεσμού για την κοινωνία και την οικονομία, η οποία αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο εν μέσω κρίσης. Οι ασφαλισμένοι αντιλαμβάνονται την αυξημένη χρησιμότητα της ασφάλισης στην εποχή της κρίσης και προσπαθούν να διατηρήσουν τα συμβόλαιά τους, παρότι το εισόδημά τους έχει μειωθεί.

Τα παραπάνω δε σημαίνουν φυσικά πως ο ασφαλιστικός κλάδος έμεινε ανεπηρέαστος από την κρίση. Οι εταιρίες είναι αντιμέτωπες με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης που μεταφράζεται σε μείωση παραγωγής και αύξηση των εξαγορών αλλά και με ζητήματα που σχετίζονται με τη μείωση της αξίας των επενδύσεων και τις συνέπειες της συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιριών στο «κούρεμα» των ομολόγων (PSI). Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως πολλές εταιρίες έχουν ήδη προχωρήσει σε κεφαλαιακές ενισχύσεις για να καλύψουν τις απώλειες στις επενδύσεις, γεγονός που ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.
Οι συνεχείς περικοπές στις παροχές της Κοινωνικής Ασφάλισης στις Συντάξεις και την Υγεία -που φαίνεται πως ακόμα δεν έχουν τελειώσει- μεσο-μακροπρόθεσμα θα στρέψουν πολλούς πολίτες στην Ιδιωτική Ασφάλιση. Είναι γεγονός ότι το Κράτος δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες κάλυψης της Σύνταξης των Ελλήνων πολιτών. Γι’ αυτόν το λόγο είναι απαραίτητο το Κράτος να καλλιεργήσει και να προωθήσει τη συνταξιοδοτική αποταμίευση. Προκειμένου να προστατευτεί το συνταξιοδοτικό εισόδημα των πολιτών, υπάρχει ανάγκη συνολικής αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η αναμόρφωση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει αφενός την ουσιαστική ενεργοποίηση του 2ου Πυλώνα -δηλαδή των Επαγγελματικών Ταμείων- με πρόβλεψη για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιριών, και την ώθηση στον 3ο Πυλώνα (ιδιωτικά προγράμματα) αφετέρου.

Η ασφαλιστική αγορά είναι έτοιμη να αναλάβει τον αυξημένο αυτό ρόλο με αίσθημα ευθύνης. Διαθέτει τεχνογνωσία και εμπειρία για να παίξει καθοριστικό ρόλο στο συνταξιοδοτικό σύστημα προς όφελος της κοινωνίας.

Ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι εδώ για να συμπληρώσει τις κρατικές παροχές και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες με οικονομικά και ποιοτικά προγράμματα που προσφέρουν εξασφάλιση στο σύγχρονο άνθρωπο που δοκιμάζεται από την κρίση.
Πηγή: agelioforos.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *