Η ζώνη ασφαλείας και όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η χρήση της ζώνης ασφαλείας στην οδήγηση είναι απαραίτητη και συμβάλει καθοριστικά στην ασφαλή οδήγηση και κυρίως προστατεύει αποτελεσματικά σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.
948822

Τι είναι η Ζώνη ασφαλείας
Η ζώνη ασφαλείας είναι ένας μηχανισμός που προστατεύει τον επιβάτη ενός οχήματος, τόσο όταν αυτό αλλάζει ταχύτητα, όσο και σε περίπτωση ατυχήματος (δηλαδή απότομη αλλαγή της κατάστασης του οχήματος). Στη σημερινή εποχή η ζώνη ασφαλείας ή απλά ζώνη, είναι συνώνυμη του οχήματος, αλλα χρησιμοποιούνται τόσο σε αυτοκίνητα, όσο και σε λεωφορεία ή αεροπλάνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Είδη Ζωνών ασφαλείας
Στα αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται ζώνες τριών σημείων, ενώ στα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται ζώνες δύο σημείων για τους επιβάτες, ενώ για το πλήρωμα ζώνες τεσσάρων σημείων. Σε πολλά αυτοκίνητα αγώνων υπάρχουν ζώνες έξι σημείων.

Σύντομη Ιστορία
Το 1913 χρησιμοποιήθηκαν οι πρώτες ζώνες ασφαλείας σε αεροσκάφη αλλά ξεκίνησε η ευρεία χρήση τους το 1930. Το 1959 έγιναν μέρος του βασικού εξοπλισμού του αυτοκινήτου από την Volvo.
Στην Ευρώπη, το 1973 η Γαλλία έκανε υποχρεωτική την χρήση της ζώνης ασφαλείας στα μπροστινά καθίσματα εκτός πόλης,το 1975 στις αστικές περιοχές την νύχτα, ενώ έκανε υποχρεωτική την χρήση της συνολικά το 1979. Το 1990 η Γαλλία έκανε υποχρεωτική την χρήση της ζώνης στα πίσω καθίσματα.
Ακολούθησε η Σουηδία η οποία έκανε το 1975 υποχρεωτική την χρήση της ζώνης στα μπροστινά καθίσματα και το 1986 στα πίσω καθίσματα.
Μόλις από το 1993 είναι υποχρεωτικό σε όλη την Ευρώπη να υπάρχουν ζώνες ασφαλείας για όλες τις θέσεις στα αυτοκίνητα.

Τι προσφέρουν οι ζώνες ασφαλείας
Οι ζώνες ασφαλείας μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού ή ακόμα και θανάτου. Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η αναγκαιότητα χρήσης τους ακόμα και στα πίσω καθίσματα. Στις περιπτώσεις μετωπικών προσκρούσεων, οι μελέτες δείχνουν ότι αν οι πίσω επιβάτες δεν φορούν ζώνη, τότε εκτοξεύονται μπροστά, τραυματίζοντας σοβαρά τους μπροστινούς ενώ 6πλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου των μπροστινών που μπορεί να φορούν.

Σήμανση και ήχος υπενθύμισης
Ήδη, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Βόρεια Αμερική, τοποθετήθηκε σε όλα τα αυτοκίνητα ένα σύστημα υπενθύμισης χρήσης της ζώνης ασφαλείας για τους επιβάτες που κάθονται μπροστά. Το σύστημα αυτό αποτελείται από:
-Ένα κόκκινο φως στον πίνακα οργάνων του οδηγού, που ανάβει για όσο δεν «κλειδώνει» η ζώνη και
-Έναν βομβητή, ο οποίος εκπέμπει έντονο ήχο για αρκετά λεπτά.

Στην Ευρώπη και άλλες ηπείρους, το σύστημα αυτό άρχισε να εμφανίζεται κατά την δεκαετία του 1990 και σήμερα υπάρχει στα περισσότερα καινούρια μοντέλα.

Στατιστικά στοιχεία
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν διεξάγει έρευνες για τις ζώνες ασφαλείας. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των κατόχων αυτοκινήτων, η χρήση ζώνης ασφαλείας στο εμπρός κάθισμα έχει γίνει συνήθεια σαν αποτέλεσμα της συνεχώς αυστηρότερης νομοθεσίας που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη και της αυξημένη επίγνωσης του κοινού σχετικά με τα πλεονεκτήματα ασφάλειας.
Όμως αποκαλύπτεαται ότι δεν ισχύει το ίδιο για τους επιβάτες των πίσω καθισμάτων. Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 7.100 ενήλικες από όλη την Ευρώπη αποκάλυψε ότι πάνω από ένας στους τρεις Ευρωπαίους δεν φορά ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα παρά την ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία εδώ και αρκετά χρόνια.
Επιπλέον, σχεδόν ο ένας στους τέσσερις οδηγούς δεν επιμένει οι πίσω επιβάτες να φοράνε τις ζώνες τους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών εκτιμά ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο το 2012, 8.600 θάνατοι με αυτοκίνητο αποφεύχθηκαν χάρη στη χρήση ζώνης ασφαλείας. Το συμβούλιο αναφέρει επίσης ότι το 2013, από τα 1.900 θύματα τροχαίων ατυχημάτων στους Ευρωπαϊκούς Αυτοκινητόδρομους, το 60% δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.
Η έρευνα έδειξε ότι άτομα άνω των 40 ετών κατά κανόνα δεν φοράνε ζώνη ασφαλείας στα πίσω καθίσματα (46%). Από τα άτομα ηλικίας 24 ετών και κάτω – που μεγάλωσαν σε μία εποχή όπου οι γονείς τους ήταν πιο συνειδητοποιημένοι στη χρήση πίσω ζωνών ασφαλείας και παιδικών καθισμάτων – μόνο το 21% δήλωσε ότι δεν φορά ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα. Οδηγοί άνω των 40 επίσης συνήθως δεν υποχρεώνουν τους πίσω επιβάτες να φοράνε ζώνη ασφαλείας.
Η έρευνα που έγινε σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε επίσης ότι οι Ρουμάνοι έχουν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμόρφωσης στους κανόνες χρήσης των πίσω ζωνών ασφαλείας (84%), με τους Ιταλούς να ακολουθούν (56%), και τους Ισπανούς να βρίσκονται στην τρίτη θέση (39%). Οι Ρουμάνοι οδηγοί ήταν επίσης εκείνοι που δεν επέμεναν οι πίσω επιβάτες να φοράνε ζώνες ασφαλείας (μόλις το 39% το τηρεί), και ακολουθούν οι Ιταλοί (53%), και οι Βέλγοι (85%).

Σύνοψη
Αυτό που θα πρέπει να μας μείνει στο μυαλό είναι:
-Η χρήση ζώνης ασφαλείας είναι πολλές φορές ζήτημα ζωής και θανάτου, είτε κάθεσαι μπροστά είτε πίσω και ανεξαρτήτως ηλικίας
-Η εκμάθηση της οδήγησης δεν είναι κάτι που σταματά παίρνοντας το δίπλωμα

Πηγή :http://www.real-insurance.gr/



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *