Η θέση των εργαζόμενων του ΟΓΑ για τον ΚΕΑΟ και τα οικονομικά των ταμείων

Η Καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων , οι άδικες φορολογικές πολιτικές και η οικονομική ύφεση δημιουργούν το φαινόμενο των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία .
Αυτό επισημαίνει με ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Σύλλογος των εργαζόμενων στον ΟΓΑ και σε σχετική ανακοίνωση του αναφέρει:
«Η έναρξη λειτουργίας του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών), που προβάλλεται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ως η κορωνίδα των μεταρρυθμιστικών του δράσεων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, έχει σαν σκοπό την καταλήστευση και εξαφάνιση της μικρομεσαίας τάξης.
Μας αναγκάζει να πάρουμε θέση ως εργαζόμενοιτου ΟΓΑ, που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβάλλονται οι οφειλόμενες εισφορές.
Ποιος όμως είναι αυτός που θα αποδεχτεί ως λογικό τον εκπλειστηριασμό της περιουσίας του διπλανού του, που δεν έχει πια τη δυνατότητα να εξοικονομήσει το ποσό που χρωστάει; Την ίδια ώρα που η φορολόγηση των μικρομεσαίων αγροτών, μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών έχει αυξηθεί άγρια, με χαριστικές τροπολογίες «ειδικές κατηγορίες» «φτωχών» μεγαλοεπιχειρηματιών και άλλων «αναξιοπαθούντων» απαλλάσσονται του βάρους της «φορολογικής αλληλεγγύης».
Όταν η κατάρρευση κάθε οικονομικής δραστηριότητας δεν αφήνει τους παραγωγούς και επαγγελματίες να σηκώσουν κεφάλι, ενώ η διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τους εξαναγκάζει να πληρώνουν πανάκριβα από την τσέπη τους προκειμένου να εξασφαλίσουν, πολλές φορές, την ίδια την επιβίωσή τους.
Ξέρουμε καλά ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν καταρρέει μόνο και κυρίως λόγω της εισφοροδιαφυγής. Άλλωστε, η αδυναμία του συστήματος να καταπολεμήσει και να εξαλείψει την εισφοροδιαφυγή, οφείλεται, πριν και πάνω απ’ όλα, σε αυτούς που θέτουν τους όρους λειτουργίας του, και όχι σε εμάς που καλούμαστε, κάτω από εντελώς αντίξοες συνθήκες, να τους υπηρετήσουμε.
Οφείλεται στους ίδιους που επί χρόνια αποφάσιζαν την «επένδυση» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων τοποθετώντας τα αρχικά, άτοκα, στην Τράπεζα της Ελλάδας, έπειτα τζογάροντάς τα στη Σοφοκλέους λίγο πριν την κατάρρευσή της και, τέλος, επιλέγοντας τη «σιγουριά» των δομημένων ομολόγων, εξασφαλίζοντάς τους και ένα καλό «κουρεματάκι».
Σημαντική για μας, αλλά κυρίως για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, είναι η μείωση του προσωπικού του Οργανισμού. Μια μείωση που προέκυψε από συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων, που οδηγήθηκαν κακήν κακώς στην έξοδο και τον τερματισμό του εργασιακού τους βίου, αλλά και από διαθεσιμότητες άλλων συναδέλφων, που η Διοίκηση του ΟΓΑ και το ίδιο το Υπουργείο χαρακτήρισαν ως «πλεονάζοντες». Έχουμε απομείνει 529 άτομα πανελλαδικά για την εξυπηρέτηση περισσότερων από 730.000 συνταξιούχων, περίπου 620.000 άμεσα ασφαλισμένων και σχεδόν 500.000 μέχρι τώρα δικαιούχων των (νέων) οικογενειακών επιδομάτων. Το αποτέλεσμα είναι να αναλογεί 1 υπάλληλος για περίπου 4.000 εξυπηρετούμενους. Είναι, λοιπόν, εντελώς άτοπη η πρόσκληση της Διοίκησης «να εντείνουμε τις προσπάθειές μας», όταν καθημερινά υπερβαίνουμε τις δυνάμεις και τις αντοχές μας. Όταν πασχίζουμε να ανταποκριθούμε σε αυξημένους όγκους εργασίας, που προκύπτουν τόσο από τις συνεχείς αλλαγές και παλινωδίες στη νομοθεσία, όσο και από την καθ’ όλα δικαιολογημένη πίεση των πολιτών για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.
Δηλώνουμε πως είμαστε στη θέση μας, και θα παλέψουμε για να μείνουμε σε αυτήν, προκειμένου να δίνουμε κάθε μέρα τον καλύτερο εαυτό μας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των συμπολιτών μας, για αξιοπρεπείς συντάξεις, για αξιόπιστη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για πραγματική κοινωνική προστασία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΕ-ΟΓΑ»Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *