Η καταδίκη για διαφθορά δημόσιου υπαλλήλου δεν αναιρεί το δικαίωμα της σύνταξης

Αντισυνταγματική και δυσανάλογη προς το επιδιωκόμενο δημόσιο συμφέρον η απώλεια του συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τους δημοσίους υπαλλήλους που καταδικάζονται για διαφθορά έκρινε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού συνεδρίου μετά από σχετική προσφυγή .

464364Σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν εφαρμοζόταν το μέτρο αυτό και κοβόταν η σύνταξη, τότε αυτό είναι αντίθετο με την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά προσβάλλει παράλληλα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πλήττει το δικαίωμα ανάπτυξης της προσωπικότητας. Παράλληλα, συνιστά υπερβολικά επαχθή κύρωση και δυσανάλογη και δεν τελεί σε δίκαιη σχέση ισορροπίας προς τον επιδιωκόμενο σκοπό δημόσιας ωφέλεια.
Ειδικότερα η παραπάνω απόφαση του Ε.Σ προκλήθηκε μετά από απόφαση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) σε αίτηση εφοριακού υπαλλήλου που ζητούσε να του χορηγηθεί σύνταξη. Το ΓΛΚ απέρριψε την αίτηση με την αιτιολογία ότι έχασε το συνταξιοδοτικού του δικαίωμα λόγω αμετάκλητης καταδίκης του για το αδίκημα της δωροδοκίας και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη χορήγηση σύνταξης στα μέλη της οικογένειας του (σύζυγο και δύο κόρες).

Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο έκρινε ότι η οριστική απώλεια της σύνταξης και όχι μόνο ποσοστού της, «αναξαρτήτως του γεγονότος ότι μέρος της σύνταξης αντιστοιχεί σε καταβληθείσες από τον υπάλληλο εισφορές», σηματοδοτεί και την απώλεια όλων των παροχών κοινωνικής ασφάλισης, περιλαμβανομένων και των παροχών ασφαλίσεως, λόγω ασθενείας, «συνιστά μέτρο ιδιαίτερα επαθχές για τον εξελθόντα από την ενεργό υπηρεσία δημόσιο υπάλληλο που τον ακολουθεί μέχρι το πέρας του βίου του, στερώντας από αυτόν τα στοιχειώδη μέσα για την αντιμετώπιση των βιοτικών του αναγκών, σε μία ηλικία κατά την οποία η δυνατότητα αναπλήρωσης της σύνταξης του μέσω άλλων πόρων είναι σε μεγάλο βαθμό αβέβαιη, αν όχι ανύπαρκτη».Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *