Η ΟΑΣΕ καλεί την ΕΑΕΕ για κοινή πρωτοβουλία των ασφαλιστικών εταιριών στο θέμα της International Life

Παρέμβαση στις εξελίξεις σχετικά την ασφαλιστική εταιρία International Life έκανε χθες με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος καλώντας της Ενωση των Ασφαλιστικών Εταιριών και τις ασφαλιστικές εταιρίες να αναλάβουν από κοινού λύση στο θέμα με το χαρτοφυλάκιο ζωής της εταιρίας .
35325

Η σχετική ανακοίνωση της ΟΑΣΕ έχει ως εξής :

Ήδη με προηγούμενες ανακοινώσεις μας έχουμε ενημερώσει ότι από τους σχετικούς ελέγχους της ΤτΕ, για την ετοιμότητα των ασφαλιστικών εταιρειών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στην εφαρμογή του solvency II, η εταιρεία INTERNATIONAL LIFE δεν διαθέτει τα απαιτούμενα αποθεματικά.
Εδώ και καιρό εκκρεμεί το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος, το οποίο αν δεν επιλυθεί θα μειώσει την αξιοπιστία της Ιδιωτικής Ασφάλισης, θα επιβαρύνει ασφαλισμένους με οικονομική ζημιά και θα κοστίσει στους εργαζόμενους τις θέσεις εργασίας τους. Ήδη με την καθυστέρηση που υπάρχει επιτείνεται η ανησυχία των ασφαλισμένων και των εργαζομένων
Παράλληλα θεωρούμε ότι τόσο η ΤτΕ όσο και η πολιτεία οφείλουν να εξαντλήσουν κάθε θεσμικό περιθώριο παρέμβασής τους προκειμένου να μην βιώσουμε για άλλη μια φορά τα αρνητικά φαινόμενα ανακλήσεων αδειών.
Οι μέχρι τώρα ενέργειες που έγιναν ήταν η τοποθέτηση Επιτρόπου από την ΤτΕ στην εταιρεία και η έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης τμήματος του χαρτοφυλακίου της στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ. Διαδικασία που, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχει παγώσει, προφανώς διότι ενέχει κινδύνους και δεν είναι η καταλληλότερη λύση.
Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την ασφαλιστική αγορά δεν λύνεται με τη συμμετοχή όλων των εταιρειών της και καθυστερεί. Καλούμε την ΕΑΕΕ να εξετάσει την πρόταση της ΟΑΣΕ και εφόσον αιτιολογημένα δεν την απορρίψει, να πιέσει τα μέλη της προς την κατεύθυνση υλοποίησής της, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της, όπως εξάλλου κάνει σε θέματα μικρότερης σημασίας.
Η λύση που προτείνει η ΟΑΣΕ είναι βιώσιμη και δοκιμασμένη. Αν εφαρμοστεί θα μπορούσε πολύ γρήγορα και χωρίς προβλήματα να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση των συμβολαίων της εταιρείας αυτής και να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοί της, χωρίς να επιβαρυνθούν ενδεχομένως σημαντικά, τα αποτελέσματα μιας εταιρείας ενόψει solvency II.
Επαναλαμβάνουμε και δημόσια ότι όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες που ασκούν τον κλάδο Ζωής θα πρέπει:
1. Να αναλάβουν, αναλογικά με την παραγωγή τους, μέρος των υποχρεώσεων του χαρτοφυλακίου της INTERNATIONAL.
2. Να ορίσουν μία εταιρεία που θα τα διαχειρίζεται για λόγους ενιαίας μηχανογραφικής και υπαλληλικής εξυπηρέτησης, και
3. Να επωμισθούν ένα μικρό μέρος από πιθανή συνολική ζημιά είτε να επωφεληθούν ανάλογο μέρος πιθανών μελλοντικών κερδών αυτού του χαρτοφυλακίου.
Με τον τρόπο αυτό κανείς δεν θα χάσει. Αντίθετα θα αποδείξουν οι ασφαλιστικές εταιρείες ότι και ικανές είναι και την διάθεση έχουν να προστατέψουν τη φήμη του θεσμού αλλά κυρίως τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους του κλάδου.
Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο
O Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Χρήστος Παπαδόγιαννης Μανώλης ΧατζάκηςΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *