Η πανδημία Covid-19, η “πάνδημη” αντίδραση της ασφαλιστικής αγοράς και η επόμενη μέρα

Η επικαιρότητα κόλλησε και την στήλη μας “Ασφαλιστικά Σφηνάκια”

Επανερχόμαστε απλά και γρήγορα να σας δωσουμε μια εικόνα των ημερών αλλά και αυτών που θα έρθουν όταν η κρίση της πανδημίας κοπάσει.

 • Αρχικά να πούμε ότι όντως η  ελληνική ασφαλιστική αγορά και κύρια οι ασφαλιστικές εταιρίες έδειξαν ότι έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην ψηφιακή τους λειτουργία μικρές, μεγάλες, πολυεθνικές και εγχωριες. Και το έδειξε όταν χρειάστηκε αυτές τις μέρες
 • Επίσης έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στο θέμα της κάλυψης ή μη της πανδημίας από ασφαλίσεις υγείας, ζωής και ατυχημάτων. 
 • Και επειδή εδώ γράφουμε χωρίς φόβο και πάθος…γιατί για  μας πρώτα απ όλα αξία έχει η αξία του προϊόντος μας ( άρτια κάλυψη της ειδησεογραφίας και  πλήρης ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού, που είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες το μήνα, επαγγελματίες της ασφάλισης και καταναλωτές-χρήστες της ασφάλισης) να σημειώσουμε ότι άμεσα αντέδρασε η Generali και “πάνδημα” ακολούθησαν σχεδόν όλοι οι παίκτες στους σχετικούς κλάδους. 
 • Όμως, υπάρχουν και εταιρίες όπως η Εθνική Ασφαλιστική και η Groupama Ασφαλιστική που σαφώς δεν εξαιρούσαν  πανδημίες από τα συμβόλαιά τους
 • Ωστόσο, η εγχώρια αγορά έχει μικρή έως καθόλου  έκθεση σε κινδύνους που επιφέρει μια πανδημία, όπως αυτή του κορονοϊού.
 • Το μεγάλο ζητούμενο είναι το μετά. Και αυτό έχει να κάνει με την μεγάλη ύφεση που αναμένεται στην οικονομία, από τα μέτρα που έχουν ληφθεί  και τον αντίκτυπο που θα έχει στην προσδοκώμενη ανάκαμψη της αγοράς.
 • Βέβαια η αγορά είναι δοκιμασμένη και εμπειρη από την μεγάλη και παρατεταμένη οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών. Αλλά οι  “μεγάλες προσδοκίες”  από την πλευρά των αναμενόμενων κινήτρων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση προς το παρόν μάλλον αναβάλλονται. 
 • Αλλά επειδή είμαστε στην διάρκεια  της εξέλιξης του γεγονότος σίγουρες εκτιμήσεις δεν παίζουν προς το παρόν.
 • Παρόλα αυτά η Εκθεση του Διοικητή  Της Τράπεζας της Ελλάδος, για το  για το 2019 και την ασφαλιστική αγορά, που βγήκε την περασμένη Παρασκευή, και την “παίξαμε” εκτενώς σαν θέμα  αλλά δεν “επαιξε” από πλευράς αναγνωσιμότητας έχει ορισμένα SOS που έχουν ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα μετά την  κρίση Covid-19.
 • Για τον κλάδο αυτοκινήτου η έκθεση επισημαίνει: Στις 30.9.2019 στις  ασφαλίσεις αστικής ευθύνης από χερσαία οχήματα ο δείκτης ζημιών ανήλθε στο 53% και ο δείκτης εξόδων (διαχείρισης και προμηθειών) στο 43%, έναντι 44% και 56% αντίστοιχα στις 30.9.2018.
 • Η αύξηση του δείκτη οφείλεται στην αύξηση των επισυμβασών αποζημιώσεων, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των ασφαλίστρων στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
 • Και κλείνουμε με το πολυαναμενόμενο θέμα της πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής που φαίνεται να μην έχει κατάληξη, προς το παρόν, λόγω κορονοϊού άλλα και των άλλων “εμποδίων” που προέκυψαν κατά την τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών. 


Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *