Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε αλλά ζωτικοί κλάδοι σε ζωή, περιουσία και αυτοκίνητο χωλαίνουν !

Του Γιάννη Χαρονικολάου

Η ανακοίνωση της παραγωγής ασφαλίστρων για το 11μηνο του 2021 από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών , που στην ουσία προσδιορίζουν και το συνολικό “ταμείο” της περασμένης χρονιάς στην ασφαλιστική αγορά, περιέχουν κάποια στοιχεία που πρέπει να προσεχθούν παρά το θετικό πρόσημο του 8 και κάτι  της αύξησης στην συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το 2021.

Παρατηρώντας αυτά τα στοιχεία θα δει κανείς αρχικά στον κλάδο ζωής μόνο τα  επενδυτικά ασφαλιστικά (+62,9%) έτρεξαν ιδιαίτερα την περασμένη χρονιά και προφανώς θα συνεχίσουν και φέτος με ανάλογο ρυθμό. Μια αύξηση που προφανώς είναι κατά ένα μέρος  και συγκυριακή λόγω στροφής των αποταμιευτών στα επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα των ασφαλιστικών εξαιτίας των μηδενικών τραπεζικών επιτοκίων.

Όμως  στις κλασικές ασφάλειες ζωής, που είναι κυρίως ατομικές και έχουν και καλύψεις υγείας, η παραγωγή πέρασε σε πτωτικό πρόσημο (-3,1%)

Κάποιες ανάλογες διαπιστώσεις γίνονται στις γενικές ασφαλίσεις που μεν έχουν αύξηση  παραγωγής  5,0%,  αλλά και εδώ ζωτικοί τομείς ασφαλίσεων του κλάδου δείχνουν ότι δεν πάνε  και τόσο καλά.

Οι ασθένειες ( δηλαδή τα υγείας ετήσια ανανεούμενα ) είναι σταθερά ανοδικά τα τελευταία χρόνια (+12,2% το 2021) αλλά στην περιουσία ( πυρκαγιά, σεισμοί, κλπ)   η παραγωγή ασφαλίστρων το 2021 ήταν πτωτική (-1,6% ) καθώς και στο αυτοκίνητο στην αστική ευθύνη, όπως και τα προηγούμενα  χρόνια, ήταν επίσης πτωτική ( -1,7%).

Οι λόγοι που  περιουσία και αυτοκίνητο ( αστική ευθύνη ) χωλαίνουν είναι  λίγο πολύ γνωστοί !

Στην περιουσία σαφώς και μπορεί να περιμένει η αγορά κάποια κρατική  κινητροδότηση για να ασφαλίζουν περισσότεροι Έλληνες την  περιουσίας τους όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρίες να δουν πως  μπορεί να την κάνουν πιο ελκυστική και ανεξάρτητα από ενδεχόμενα κίνητρα που θα υπάρξουν στο μέλλον, γιατί σχετικά άμεσα δεν αναμένονται !

Όσο για το αυτοκίνητο και την αστική ευθύνη ο έντονος ανταγωνισμός και σε κάποιες περιπτώσεις το πτωχευτικό ασφάλιστρο …μπορούν να αποβούν μοιραία για κάποιους και ίσως πιο σύντομα από το χρόνο που κάποιοι το περιμένουν.  Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *