Η σύγχρονη τεχνολογία αποσπά υπερβολικά την προσοχή στην οδήγηση

Ειδικού συνεργάτη του asfalisinet.gr 

Μια πρόσφατη έρευνα της Allianz διαπιστώνει ότι η απόσπαση της προσοχής του οδηγού λόγω της χρήσης της  σύγχρονης τεχνολογίας έχει αυξηθεί σημαντικά. 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Η απόσπαση της προσοχής  από τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας κατά την οδήγηση αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων κατά 50%. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η αποστολή γραπτών μηνυμάτων έχει αντικαταστήσει την ομιλία στο τηλέφωνο και αποτελεί την κύρια  αιτία απόσπασης της προσοχής από την χρήση κινητού τηλεφώνου στην οδήγηση.

“Η χρήση smartphone κατά την οδήγηση έχει γίνει ένα φυσιολογικό κομμάτι της καθημερινής ζωής. Ταυτόχρονα αυξάνεται και η απόσπαση της προσοχής από χρήση στα οχήματα “, λέει η Lucie Bakker, διευθύντρια της Allianz Versicherungs-AG. “Ενώ πολλοί οδηγοί γνωρίζουν τον κίνδυνο, δεν προσαρμόζονται ανάλογα  κατά την οδήγηση. Αυτό είναι που βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος και μπορεί να αποβεί μοιραίο. Η απόσπαση της προσοχής στην οδήγηση δεν πρέπει να γίνει συνήθεια!”

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν και γράφουν μηνύματα κειμένου πίσω από το τιμόνι. 

«Η νέα μελέτη της Allianz δείχνει ότι το ποσοστό των οδηγών που σηκώνουν το smartphone τους για να διαβάσουν ή να στείλουν ένα κείμενο αυξήθηκε σχεδόν κατά τα δύο τρίτα μεταξύ 2016 και 2022, από 15 – 24 % », λέει ο Christoph Lauterwasser, επικεφαλής του Allianz Center για την Τεχνολογία (AZT). “Αυτή η εξέλιξη είναι ανησυχητική και επικίνδυνη. Όποιος στέλνει μηνύματα ενώ οδηγεί αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος κατά περισσότερο από 50%.”

Αντιδρούν οι οδηγοί σε σύστημα  παρακολούθησης για να αποφεύγεται  η απόσπαση της προσοχής τους 

Η πλειονότητα των οδηγών εξακολουθεί να είναι δύσπιστη σχετικά με την ηλεκτρονική παρακολούθηση του οδηγού, η οποία στοχεύει να ανιχνεύσει την κατάσταση επίγνωσης του οδηγού. Για παράδειγμα, μόνο το 39% των ερωτηθέντων εγκρίνει μια κάμερα ή υπέρυθρη σάρωση των ματιών, του προσώπου ή του κεφαλιού, με την οποία η τεχνολογία μπορεί να ανιχνεύσει την απόσπαση της προσοχής προστατεύοντας την ανωνυμία του οδηγού . «Υπάρχει ακόμη μια υπόθεση για παρακολούθηση του οδηγού», ανέφερε  ο Christoph Lauterwasser. “Δεν πρέπει να αφορά τον έλεγχο για την απόσπαση της προσοχής του αλλά την υποστήριξη. Οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες οχημάτων και κυκλοφορίας καθιστούν δυνατή την προειδοποίηση των οδηγών όταν αποσπάται η προσοχή τους. Αυτή η ανατροφοδότηση από μόνη της μπορεί να συμβάλει σε μια θετική αλλαγή στη συμπεριφορά. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις για να γίνει η οδική κυκλοφορία ασφαλέστερη για όλους μας».Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *