Η «φούσκα» του «σεισμόσημου» και η ανάγκη κάλυψης από φυσικές καταστροφές


Κυβερνητικές παλινωδίες …και «αδειάσματα» μεταξύ συναρμόδιων υπουργών προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για επερχόμενη άμεση και κατ επιταγή της Τρόικας δημιουργία ταμείου για την κάλυψη των κατοικιών από σεισμούς και φυσικές καταστροφές.
Το σχετικό πρωτοσέλιδο Κυριακάτικης Εφημερίδας αναπαράχθηκε από το σύνολο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με δεδομένο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, σαν ένα επιπλέον χαράτσι …μέσα στα τόσα που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ετσι, όπως ήταν φυσικό έγινε και αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων , επιβεβαιώσεων και συνέχεια διαψεύσεων από υπουργούς, που μάλιστα έμπλεξαν και τις αρμοδιότητες τους.
Ποια όμως είναι η πραγματική διάσταση του θέματος.
Πρωταρχικά σαν μέτρο και σαν υποχρέωση για όλα τα ακίνητα είναι θετικό και αναγκαίο με δεδομένη την σεισμικότητα της χώρας και τα συχνά ακραία φυσικά φαινόμενα ή τις πυρκαγιές που προκαλούν καταστροφές.
Μέσα στην τελευταία 12ετία στην Ελλάδα υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, όπως ο σεισμός της Πάρνηθας το 2000, οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία πριν μερικά χρόνια κλπ. Και όλοι περίμεναν μόνο την κρατική αρωγή και την κοινωνική αλληλεγγύη . Μάλιστα έχουν δημιουργηθεί και υπόνοιες για σκάνδαλα με την βοήθεια και τις ενισχύσεις στους πυρόπληκτους της Ηλείας .
Αρα, με δεδομένη και την οικονομική κατάσταση της χώρας η προώθηση της ασφάλισης των κατοικιών για αυτά τα φυσικά φαινόμενα και τους κινδύνους από σεισμούς είναι επιτακτική. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει στο «άρπα κόλα» και μάλιστα όταν το κράτος υπέρ φορολογεί τα ακίνητα ή προσπαθεί να αποκτήσει επιπλέον έσοδα, όπως με το «χαράτσι» της ΔΕΗ .
Ένα τέτοιο μέτρο και με την νομοθετική ρύθμιση της υποχρεωτικότητας απαιτεί χειρισμούς και σχεδιασμούς που δεν θα δημιουργήσουν μία ακόμα «φούσκα».
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ισχύσουν κανόνες για τις ασφαλιστικές εταιρίες που θα μπορούν να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο ταμείο και κατ επέκταση να ασφαλίζουν αυτής της μορφής κινδύνους.
Να δοθούν κίνητρα για την φορολογική απαλλαγή των ποσών που δαπανούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για αυτές τις ασφαλιστικές δαπάνες .
Να περικοπούν άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις από τις κατοικίες.

Post Comment

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *