Η EIOPA αξιολογεί την έκθεση των Ευρωπαίων ασφαλιστών στους κινδύνους από τις κλιματικές φυσικές καταστροφές

Μελέτη που παρουσιάζει τα πρώτα αποτελέσματα που βασίζονται σε μια μεγάλη άσκηση συλλογής δεδομένων από τον ασφαλιστικό κλάδο δημοσίευσε η EIOPA  [report] . 

Επικεντρώνεται στην ασφάλιση ιδιοκτησίας, περιεχομένου και διακοπής εργασιών έναντι ανεμοθύελλας, πυρκαγιάς, πλημμύρας ποταμών και παράκτιων πλημμυρών. Αυτοί οι κίνδυνοι έχουν αναγνωριστεί ως οι πιο σχετικοί και δυνητικά πιο ενοχλητικοί για τον ευρωπαϊκό κλάδο ασφάλισης ακινήτων υπό μια τρέχουσα και μελλοντική προοπτική.

Η έκθεση στοχεύει να παράσχει μια αρχική αξιολόγηση της έκθεσης του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού τομέα σε κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και να ενημερώσει τις μελλοντικές εργασίες σε αυτόν τον σχετικά νέο τομέα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκοί όμιλοι και οι ατομικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο δείγμα ήταν ιστορικά σε καλή θέση για να χειριστούν αξιώσεις που προέρχονται από τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές φυσικές καταστροφές που αναλύονται στην έκθεση. 

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ικανότητα του ασφαλιστικού τομέα να συνεχίσει να προσφέρει οικονομική προστασία έναντι των συνεπειών τέτοιων γεγονότων βασίζεται στην ικανότητά του να μετρήσει τον πιθανό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και να προσαρμόσει τις επιχειρηματικές του στρατηγικές.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι αναμένουν ότι όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με ακίνητα θα επηρεαστούν από τους κινδύνους της φυσικής κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει μια αναδυόμενη συναίνεση μεταξύ τους ότι τα ασφάλιστρα είναι πιθανό να αυξηθούν και ότι τα μέτρα προσαρμογής και μετριασμού θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη μείωση των επιπέδων κινδύνου στο μέλλον.

Τέλος, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει για τον ασφαλιστικό κλάδο προκειμένου να προετοιμαστεί για αλλαγές που σχετίζονται με το κλίμα. 

Η EIOPA θα συνεχίσει τη δουλειά της με τις εθνικές αρμόδιες αρχές και τη βιομηχανία για να ευαισθητοποιήσει και να συμβάλει στην προετοιμασία του κλάδου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *