Ιδιώνυμο αδίκημα οι απάτες στα ασφαλιστικά ταμεία

Με αυστηρές ποινές φυλάκισης απειλούνται για πρώτη φορά όσοι υπάλληλοι εμπλέκονται σε παραβάσεις που ζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με διάταξη που ενσωματώνει σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί εντός του μήνα, ρυθμίζει ποινικού χαρακτήρα θέματα για τους παραβάτες υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων.
Όσοι υπάλληλοι διευκόλυναν ή συμμετείχαν σε χορήγηση παράνομων συντάξεων ή επιδομάτων θα τιμωρούνται με φυλάκιση ενός έως 5 ετών.
Το ασφαλιστικό ταμείο όταν γίνει καταγγελία θα διατάξει ΕΔΕ, εντός δύο ημερών η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 15 ημέρες και εάν προκύψουν ενδείξεις ενοχής ή αν προηγηθεί καταδικαστική απόφαση πρώτου βαθμού επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές.

Προσωρινή 6 μήνες ή οριστική παύση στην περίπτωση υποτροπής. Στους ιατρικούς συλλόγους κοινοποιούνται οι παραβάσεις γιατρών και στη περίπτωση που θα θελήσει να συνεργαστεί με κάποιο ταμείο θα πρέπει να έχει λευκό μητρώο.

Σε περίπτωση εντοπισμού προβατικής πράξης, η αγωγή από τον ασφαλιστικό φορέα, θα στρέφεται πλέον και κατά του υπαλλήλου που βοήθησε στη παράβαση, ενώ το ταμείο, θα διεκδικεί τα ποσά που ζημιώθηκε και από τον υπάλληλο, αλλά και από τον ωφελούμενο ιδιώτη. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Φεβρουάριο.

Πηγή: www.ert.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *