Ισχυρές προοπτικές απασχόλησης σε Χρηματοοικονομικά & Ασφάλειες το Δ’ Τρίμηνο 2020

Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το Δ’ Τρίμηνο 2020 από τη ManpowerGroup: Οι Έλληνες εργοδότες καταγράφουν αμετάβλητα σχέδια προσλήψεων για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου
Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup που δημοσιεύτηκε σήμερα, 404 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν αμετάβλητες προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο. Με το 16% των εργοδοτών να προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 16% να προβλέπει μείωση και το 66% να μην αναμένει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο 0%.

Οι προθέσεις προσλήψεων εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες εργοδότες (47%) αναμένουν να επιστρέψουν στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών. Επιπλέον, όπως προκύπτει από την έρευνα το 66% των εργοδοτών θα προσφέρει στο ανθρώπινο δυναμικό την επιλογή να εργάζεται εξ αποστάσεως για κάποιο χρονικό διάστημα ή να έχει ευέλικτες / συμπιεσμένες ώρες εργασίας. Επίσης, το 53% θα προσφέρει στους υπαλλήλους του ευκαιρίες εκμάθησης / ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων καθώς και υπηρεσίες υγείας και ευεξίας.«Οι ηγέτες του ανθρώπινου δυναμικού φαίνεται να έχουν μια ρεαλιστική άποψη για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αναμένουν ότι οι προθέσεις προσλήψεις θα έχουν θετικό πρόσημο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του δεύτερου κύματος του COVID-19, η κρίση είναι υπό έλεγχο λόγω των άμεσων κυβερνητικών αντιδράσεων, της δημοσιονομικής στήριξης στην οικονομία και της συμμόρφωσης προς τους περιορισμούς. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης παρατηρούνται στα Χρηματοοικονομικά και την Παροχή Υπηρεσιών, στην Πρωτογενή Παραγωγή και στον τομέα της Βιομηχανίας και Παραγωγής. Στον τομέα του Τουρισμού, η κατάσταση παραμένει ασταθής και οι προοπτικές είναι αβέβαιες. Ο κύριος στόχος για τους εργοδότες θα πρέπει να είναι η ασφαλής επιστροφή των εργαζομένων μετά το πέρας της θερινής περιόδου ακολουθώντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας και ξεκινώντας παράλληλα τη διαδικασία προετοιμασίας για τη νέα κανονικότητα στο χώρο εργασίας μετά την κρίση του COVID-19», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας.

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

Αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε έξι από τους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν στον τομέα των Χρηματοοικονομικών και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +12%. Αξιοσημείωτη βελτίωση αναμένεται και στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής, με Προοπτικές της τάξης του +11%, ενώ οι εργοδότες στον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών καταγράφουν επιφυλακτικά αισιόδοξες Προοπτικές της τάξης του +9%. Περιορισμένη αύξηση του εργατικού δυναμικού αναμένεται στον τομέα του Εμπορίου (Λιανική & Χονδρική), με Προοπτικές της τάξης του +5%, και στον τομέα των Κατασκευών, όπου οι Προοπτικές διαμορφώνονται στο +4%. Ωστόσο, οι εργοδότες του τομέα του Τουρισμού αναμένουν δυσοίωνες προθέσεις προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του -11%.

Ισχυρότερες & Ασθενέστερες προθέσεις προσλήψεων

Χρηματοοικονομικά & ΑσφάλειεςΠρωτογενής ΠαραγωγήΒιομηχανία/Παραγωγή
12%12%11%
ΤουρισμόςΚατασκευέςΕμπόριο (Χονδρική και Λιανική)
-11%4%5%

Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού

Οι εργοδότες των Μεγάλων επιχειρήσεων αναμένουν υγιή αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +26%. Αύξηση του αριθμού απασχολουμένων αναμένεται και στις κατηγορίες των Μεσαίων και Μικρών επιχειρήσεων, με Προοπτικές της τάξης του +9% και +2% αντίστοιχα. Ωστόσο, οι εργοδότες των Πολύ Μικρών επιχειρήσεων αναμένεται να μειώσουν τον αριθμό απασχολουμένων, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του -2%.

Οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού σε σύγκριση με το Γ’ Τρίμηνο του 2020. Οι εργοδότες στις Μεγάλες επιχειρήσεις αναφέρουν σημαντική αύξηση 31 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι Προοπτικές για τις Μεσαίες επιχειρήσεις εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες. Οι εργοδότες στις Μικρές επιχειρήσεις αναφέρουν επίσης βελτίωση 9 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά οι Προοπτικές για τις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις αποδυναμώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *