Ισχύει και στα αυτόματα αυτοκίνητα η οδηγία για την ασφάλιση αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Οι χρήστες του οδικού δικτύου πρέπει να εξακολουθήσουν να προστατεύονται από το MID, συμπεριλαμβανομένων όσων χρησιμοποιούν αυτόνομα οχήματα Οποιεσδήποτε αλλαγές κατά την αναθεώρηση της οδηγίας πρέπει να προσθέσουν πραγματική αξία στους καταναλωτές

Η οδηγία για την ασφάλιση αυτοκινήτων της ΕΕ (MID) αποδείχθηκε αποτελεσματικό μέσο για την προστασία των χρηστών των οδών και συνέβαλε στην καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας που δημοσίευσε η Insurance Europe σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση το MID του 2009.

Η Insurance Europe υποστηρίζει σθεναρά την άποψη της Επιτροπής ότι τα αυτόνομα οχήματα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του MID και ότι η οδηγία είναι κατάλληλη για τέτοια οχήματα. Η Insurance Europe υποστηρίζει επίσης ιδιαίτερα την πρόταση της Επιτροπής να επιτρέψει νέες τεχνολογικές εξελίξεις – όπως η αναγνώριση πινακίδων – να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης οδήγησης.

Η Insurance Europe υποστηρίζει σε γενικές γραμμές την αρχή του μηχανισμού που προτείνεται από την Επιτροπή για παρεμβάσεις εγγυοδοτικού κεφαλαίου σε περίπτωση αφερεγγυότητας ασφαλιστή. Ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός δεν πρέπει να περιορίζεται σε ασφαλιστές που λειτουργούν με βάση την ελευθερία παροχής υπηρεσιών διασυνοριακής αλλά και σε εκείνους που ασκούν την ελευθερία εγκατάστασης.

Ωστόσο, η πρόταση της Επιτροπής δεν παρέχει επαρκή σαφήνεια όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας. Τα ατυχήματα που προκύπτουν από αμιγώς γεωργικά, κατασκευαστικά, βιομηχανικά, μηχανοκίνητα αθλήματα ή δραστηριότητες εκθεσιακών χώρων δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του MID. Παρομοίως, οι συσκευές που είναι περισσότερο παρόμοιες με τα ποδήλατα από τα μηχανοκίνητα οχήματα – όπως οι ηλεκτρικά βοηθητικοί κύκλοι με μέγιστη ταχύτητα 25 km / h – θα πρέπει σαφώς να παραμείνουν εκτός του πεδίου εφαρμογής της.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *