Κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρίες

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση αλλά αντικίνητρα επισήμανε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Δ.Μαζαράκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή.

Ειδικότερα για το θέμα αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων:

Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει αυτές τις επιδόσεις. Για παράδειγμα, αν η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς προσέγγιζε τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους, οι επενδύσεις από 13 δις ευρώ που είναι σήμερα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 110 δις ευρώ με σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
Η ανάπτυξη όμως κάθε κλάδου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τη χώρα και την οικονομία. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες ευνοούν την αξιοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης, δίπλα στη δημόσια ασφάλιση και προτρέπουν τους πολίτες με κίνητρα, κυρίως φορολογικά, με αποτέλεσμα το καθαρό κόστος της ασφάλισης να μειώνεται και έτσι να γίνεται πιο προσιτή και δελεαστική. Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπάρχουν κίνητρα αλλά αντίθετα, υπάρχουν αντικίνητρα όπως είναι ο φόρος ασφαλίστρων. Ελπίζουμε ότι η ελληνική πολιτεία θα καταλάβει τα πλεονεκτήματα της ιδιωτικής ασφάλισης για την οικονομία και τον πολίτη και θα προχωρήσει στην άρση των αντικινήτρων και τη θέσπιση κινήτρων.

Επίσης σε άλλο σημείο της συνέντευξης του τόνισε

Ένα σύγχρονο, μακροχρόνια βιώσιμο σύστημα που θα αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις της εποχής, πρέπει να στηρίζεται στους παρακάτω άξονες
Σύστημα τριών πυλώνων. Ο 1ος πυλώνας, κρατικός, υποχρεωτικός, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα. Ο 2ος πυλώνας επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό φορέα είτε ιδιωτικό (Public & Private Pension Fund Companies). Τέλος ο 3ος πυλώνας, ιδιωτικός, προαιρετικός με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Ενοποίηση όλων των φορέων του 1ου πυλώνα, αναδιοργάνωση διαδικασιών, απλοποίηση και ομογενοποίηση των παροχών, και τέλος χρήση της τεχνολογίας για επίτευξη υψηλότερης παραγωγικότητας, και οικονομίες κλίμακας
Φορολογικά Κίνητρα για ειδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα ώστε να καλλιεργηθεί συνείδηση συνταξιοδοτικής αποταμίευσης. Με βάση τα σημερινά μακροοικονομικά δεδομένα τα κίνητρα αυτά μπορεί να είναι αναβαλλόμενα, δηλαδή στην ηλικία συνταξιοδότησης το κράτος να συνεισφέρει από 10% έως 20% αυτών που έχει αποταμιεύσει ο πολίτης.
Δημιουργία και λειτουργία μίας Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία θα μελετά τις μακροοικονομικές και δημογραφικές εξελίξεις, θα εισηγείται και θα συμβουλεύει τη Βουλή, αλλά και θα ενημερώνει τους πολίτες. Κρίσιμη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η απαραίτητη Συνεννόηση, Συνεργασία, και Συναίνεση.
Πηγή : kathimerini.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *