“Κίτρινη κάρτα” για τις αθέμιτες πρακτικές από τράπεζες στις ασφαλίσεις πιστωτικής προστασίας έβγαλε η EIOPA

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) εξέδωσε, σήμερα, προειδοποίηση προς τις ασφαλιστικές εταιρίες  και τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν ζητήματα προστασίας των καταναλωτών που σχετίζονται με την πώληση προϊόντων ασφάλισης πιστωτικής προστασίας (CPI).

Επιπλέον δημοσίευσε, σήμερα, μια περίληψη διαπιστώσεων σχετικά με κάποιες πρακτικές που μπορούν να είναι εις βάρος του καταναλωτή  στην πώληση προϊόντων ασφάλισης πιστωτικής προστασίας (CPI) με στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικές πιστώσεις και πιστωτικές κάρτες.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Η EIOPA εντόπισε μερικά από τα παρακάτω βασικά ζητήματα που μπορούν να είναι αρνητικά για τους καταναλωτές :

Θεωρητικά, οι καταναλωτές είναι ελεύθεροι να συνδυάσουν τα πιστωτικά προϊόντα που προσφέρουν οι τράπεζες με ένα προϊόν ασφάλισης από οποιονδήποτε πάροχο. Ωστόσο, οι ευρέως διαδεδομένες πρακτικές cross-selling εμποδίζουν τους καταναλωτές να το κάνουν, καθώς το 83% των τραπεζών συνδέουν  την ασφάλιση με το κύριο πιστωτικό προϊόν τους.

Αποκάλυψε μεγάλες διαφορές στην κάλυψη, τους όρους τις προϋποθέσεις, τις εξαιρέσεις, το σχεδιασμό προϊόντων και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων ασφάλισης πιστωτικής προστασίας γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους καταναλωτές να τα συγκρίνουν και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν επιθυμούν να ακυρώσουν ένα ασφαλιστικό προϊόν ή να αλλάξουν πάροχο ασφάλισης. 

Οι υψηλές προμήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές και επιζήμιες συγκρούσεις συμφερόντων και σε κακές επιχειρηματικές πρακτικές για τη μεγιστοποίηση των κερδών.

Τέτοιες πρακτικές, υπογραμμίζει η EIOPA, μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιες για τους καταναλωτές και να προκαλούν ανησυχίες σχετικά με το εάν οι ασφαλιστικές και οι τράπεζες εφαρμόζουν επαρκώς τις θεμελιώδεις κανονιστικές αρχές που ορίζονται στην Οδηγία Διανομής Ασφαλίσεων (IDD).

Διαβάστε αναλυτικά ( στα αγγλικά ) την ανακοίνωση της EIOPA Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *