Καθυστέρηση πληρωμής γιατρών από ιδιωτικούς φορείς. Τι απαντούν οι ασφαλιστικές εταιρίες

Καθυστέρηση πληρωμής γιατρών από ιδιωτικούς φορείς. Τι απαντούν οι ασφαλιστικές εταιρίες

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει κάνει σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, με στόχο την επίλυση ενός κρίσιμου ζητήματος που αφορά την καθυστέρηση στην καταβολή των αμοιβών των ιατρών, για πράξεις ή χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποίησαν σε ιδιωτικούς φορείς δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
Ειδικότερα ο ΙΣΑ, με επιστολή του, στις 15-1-2018, προς τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες επισημαίνει ότι:
«Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους του κλάδου σας την 8.10.2015, με θέμα τις καθυστερήσεις καταβολής ιατρικών αμοιβών, επανερχόμεθα γιατί ιδίως το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αναφορές ιατρών μελών μας ό,τι η καταβολή των αμοιβών τους για πράξεις ή και χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποίησαν σε ιδιωτικούς φορείς δευτεροβάθμιας περίθαλψης καθυστερεί τουλάχιστον για έξι μήνες, διάστημα που μπορεί να φθάσει το ένα έτος ή και να το υπερβεί»
Στις 6 Φεβρουαρίου 2018, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, σε απάντησή της, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «δεν φαίνεται να υφίστανται προβλήματα στις εξοφλήσεις των ασφαλιστικών εταιριών προς τις κλινικές». Ωστόσο διευκρινίζει ότι σε «ό,τι αφορά τους χρόνους εξόφλησης των εξόδων νοσηλείας όταν πρόκειται για συνεργασίες μεταξύ ασφαλιστικών εταιριών και κλινικών αμιγώς, αυτό συνιστά θέμα των ειδικών συμφωνιών μεταξύ των μερών».
Στη συνέχεια ο ΙΣΑ, στις 26-2-2018, απέστειλε επιστολή προς τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Ιδιωτικών Κλινικών, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «από πολλούς γιατρούς μέλη μας έχει καταγγελθεί ότι ενόψει των συμβάσεών σας, με τις ασφαλιστικές εταιρίες, με βάση τις οποίες τους καταβάλλεται η ιατρική αμοιβή για ιατρικές επεμβατικές χειρουργικές ή άλλες πράξεις που διενεργούν στις κλινική σας, υφίσταται μια μεγάλη χρονική καθυστέρηση απόδοσης της που κάποιες φορές φτάνει τα δύο έτη». Ο ΙΣΑ καταλήγει ζητώντας να ενημερωθεί για το χρόνο καταβολής της ιατρικής αμοιβής και του μεριδολογίου στους ιατρούς μέλη του
Το θέμα αυτό, συζητήθηκε διεξοδικά στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης του ΔΣ του ΙΣΑ. Κοινή θέση όλων των μελών του ΔΣ είναι ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, από το οποίο εξαρτάται η επαγγελματική και οικονομική επιβίωση των γιατρών μελών του.
Ο ΙΣΑ θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και θα εξαντλήσει όλα τα μέσα, για να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των μελών του , να σταματήσει η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή των αμοιβών τους από τους ιδιωτικούς φορείς δευτεροβάθμιας περίθαλψης.Ένα Σχόλιο - Γράψε ένα σχόλιο

 1. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ · Edit

  Μόλις τώρα είδα/διάβασα τα παραπάνω.
  Εξ όσων γνωρίζω έχει δίκιο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για το θέμα που θίγει.
  Η απάντηση της ΕΑΕΕ είναι και σωστή και πολύ προσεκτικά διατυπωμένη.
  Η ουσιαστική συμβουλή μου, η οποία απευθύνεται στους Συμβαλλόμενους/Λήπτες της Ασφάλισης κάθε ασφαλιστηρίου συμβολαίου και στους ενήλικες ασφαλισμένους, είναι η εξής :
  “Παρακαλούνται να διαβάζουν πολύ προσεκτικά όλους τους όρους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων τους και το τμήμα τους που αφορά τις αμοιβές Χειρουργών, Αναισθησιολόγων και Ιατρών λοιπών ειδικοτήτων να το δείχνουν σ΄ αυτούς την πρώτη φορά που έρχονται σε επαφή μαζί τους για την αντιμετώπιση κάπου προβλήματος της υγείας τους”.
  Αν το κάνουν, να είναι προετοιμασμένοι να δεχθούν και τις δικές τους απόψεις για την εμπλοκή τους στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης της υγείας τους.
  Αυτό πρακτικά σημαίνει μερικές φορές, είτε “το χέρι στην τσέπη τους”, είτε αναζήτηση άλλου Χειρουργού, Αναισθησιολόγου ή και Ιατρού λοιπών ειδικοτήτων.
  Αντιλαμβάνομαι πλήρως το τι γράφω, αλλά η καθημερινότητα όλων μας ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι “στρωμένη με ροδοπέταλα”.
  Γιάννης Περιστέρης

  Reply

Post Comment

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *