“Καμπανάκι” κινδύνων για ασφαλιστές και χρηματοπιστωτικό τομέα από τρεις εποπτικές αρχές

Οι τρεις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (EBA, EIOPA και ESMA – ESAs) εξέδωσαν την πρώτη κοινή έκθεση αξιολόγησης κινδύνου για το 2022. 

Η έκθεση υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ευπάθειες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς την αύξηση των περιβαλλοντικών κινδύνων και  των κυβερνοεπιθέσεων.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι οικονομικές της συνέπειες έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και έχουν αυξήσει την αστάθεια της αγοράς.

 Η ανθεκτικότητα της αγοράς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα των αγορών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και να αντέξουν τις αλλαγές στη στήριξη της δημόσιας πολιτικής από νομισματική ή δημοσιονομική πλευρά χωρίς ουσιώδεις διαταραχές.

Ορισμένοι από τους κινδύνους που προέκυψαν το 2021 και τονίστηκαν στην έκθεση ενισχύθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Η οικονομία της ΕΕ βρισκόταν σε καλό δρόμο για μια ισχυρή ανάκαμψη από την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19 και ο χρηματοπιστωτικός τομέας αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικός. 

Ωστόσο, η ανάκαμψη φαίνεται να παρεμποδίστηκε από νέα κύματα και παραλλαγές του ιού, ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο πληθωρισμού, την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Πρόσθετα τρωτά σημεία και κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου. 

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν ευάλωτες σε αλλαγές στο κλίμα της αγοράς, ιδιαίτερα εάν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες σφίξουν απροσδόκητα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. 

Στον τομέα των ακινήτων, οι επίμονες αυξήσεις των τιμών και ο υψηλότερος δανεισμός των νοικοκυριών έχουν αυξημένους κινδύνους. Ταυτόχρονα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας εκτίθεται όλο και περισσότερο σε περιβαλλοντικούς κινδύνους και κινδύνους που απορρέουν από την ψηφιοποίηση.

Υπό το φως των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων, οι ΕΕΑ συμβουλεύουν τις αρμόδιες εθνικές αρχές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους συμμετέχοντες στην αγορά να λάβουν τις ακόλουθες πολιτικές ενέργειες:

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για περαιτέρω πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από γεωπολιτικές εντάσεις και να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τα καθεστώτα κυρώσεων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανή επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο αντίκτυπος των περαιτέρω αυξήσεων των αποδόσεων και των ξαφνικών αντιστροφών των ασφαλίστρων κινδύνου στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Οι μικροεπενδυτές προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τους κινδύνους για τους ιδιώτες επενδυτές βλέποντας ότι η συμμετοχή τους στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ενσωματώσουν περαιτέρω τις εκτιμήσεις ESG στις επιχειρηματικές στρατηγικές και τις δομές διακυβέρνησής τους. και Λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο επίπεδο και τη συχνότητα των συμβάντων στον κυβερνοχώρο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους στον κυβερνοχώρο και να προετοιμαστούν για πιθανή αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων.

Κατεβάστε την έκθεση εδώΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *