Καμπανάκι ΟΟΣΑ για συντάξεις και δημογραφικό. Τι αναφέρει για Ελλάδα

Η  ταχεία γήρανση του πληθυσμού, η ενίσχυση των άτυπων μορφών απασχόλησης,  και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των συνταξιοδοτικών συστημάτων. 

Στην  Ελλάδα,  όπως αναφέρει έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ( ΟΟΣΑ), η γήρανση είναι ταχύτατη και ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας προβλέπεται να συρρικνωθεί αισθητά έως το 2060.

Τα τελευταία 40 χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων άνω των 65 ετών ανά 100 άτομα σε ηλικία εργασίας έχει αυξηθεί από τα 20 στα 31. Έως το 2060 πιθανότατα θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί στα 58. «Ο πληθυσμός γηράσκει εξαιρετικά γρήγορα στην Ελλάδα, την Κορέα, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, την Σλοβενία και την Ισπανία, ενώ η Ιαπωνία και η Ιταλία θα παραμείνουν μεταξύ των χωρών με τον γηραιότερο πληθυσμό» αναφέρει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.

Την κατάσταση επιδεινώνουν, όπως επισημαίνει, η κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δηλαδή τα υψηλά χρέη, που αφήνουν πολύ στενά περιθώρια ελιγμών στις κυβερνήσεις, όπως επίσης το περιβάλλον ασθενικής ανάπτυξης και υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων, που έρχεται να προσθέσει ακόμη μία μεγάλη πρόκληση για τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Με βάση τις τάσεις που καταγράφονται έως το 2060 ο προβλεπόμενος πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών) θα μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 10% στις χώρες του ΟΟΣΑ. Στην Ελλάδα θα μειωθεί κατά 35%,όπως επίσης  σε Ιαπωνία, Κορέα, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία. 

Η ηλικία συνταξιοδότησης (για πλήρη σύνταξη) προβλέπεται ότι στην Ελλάδα θα είναι στα 62 έτη όπως επίσης στο Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία και την Τουρκία. Από την άλλη σε χώρες όπως η Δανία θα φτάσει τα 74 έτη.Ο μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ προβλέπεται να αυξηθεί από τα 64,2 έτη το 2018 σε 66,1 έτη το 2060.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *