Κατά 27% πιο «ζημιάρικα» τα μεγάλα SUV σύμφωνα της ΑΧΑ

Την τελευταία δεκαετία η ΑΧΑ Ελβετίας διαπίστωσε οτι υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό του στόλου της των ασφαλισμένων αυτοκινήτων SUV από 10% που ήταν σε 20%
Αυτό είχε σημαντικές αρνητικές συνέπειες στον ισολογισμό της καθώς τα ασφαλισμένα SUV προκάλεσαν πέρυσι κατά μέσο όρο 10% περισσότερες ζημιές σε τροχαία ατυχήματα σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των οχημάτων διαφορετικού τύπου. Ακόμη πιο επιρρεπή σε τροχαία ατυχήματα αποδείχθηκαν τα μεγαλύτερα SUV με βάρος άνω των 2.155 κιλών, που προκάλεσαν το 2019 περίπου 27% περισσότερες ζημιές από άλλα οχήματα σε τροχαία ατυχήματα. Άρα, όσο βαρύτερο και ογκωδέστερο είναι ένα τέτοιο μοντέλο ελεύθερου χρόνου, τόσο συχνότερα εμπλέκεται σε σύγκρουση.
Οι συνέπειες για το άλλο όχημα είναι σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ αρνητικότερες από ό,τι για το τζιποειδές. Αυτό έχει να κάνει με τον όγκο, το βάρος, αλλά και το κέντρο βάρους και το ύψος του προφυλακτήρα στα SUV. Σε μοντέλα συμβατικού σχεδιασμού βρίσκονται συνήθως οι προφυλακτήρες σχεδόν στο ίδιο ύψος και μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Αν συγκρουστεί όμως ένα πεντάθυρο μοντέλο κλασικού σχεδιασμού με ένα SUV, τότε δεν ισχύει αυτό πάντα, αλλά μόνον για περίπου τα δύο τρίτα των περιπτώσεων.
Οι επιπτώσεις μίας τέτοιας σύγκρουσης καταδεικνύονται στο σύντομο video ενός crash test που πραγματοποίησε η ΑΧΑ Ελβετίας. Σε αυτό συγκρούεται ένα μεγάλο SUV με ταχύτητα 60 χλμ./ώρα με ένα οικογενειακό στέισον βάγκον, που έρχεται από δεξιά και μεταφέρει εκτός από τον οδηγό και ένα παιδί με ειδικό καθισματάκι πίσω από αυτόν. Το στέισον βάγκον εμβολίζεται από το ογκώδες και ελαφρά σφηνοειδές μπροστινό τμήμα του SUV και παθαίνει σοβαρές ζημιές στην αριστερή πλευρά του και ιδίως στην περιοχή της πίσω πόρτας.

Παιδί και οδηγός σώζονται μεν λόγω των πλευρικών αερόσακων, ωστόσο θα κατέληγαν σε πραγματικές συνθήκες στο νοσοκομείο με σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι και στα πλευρά τους. Αντιθέτως οι επιβάτες του SUV θα γλίτωναν – ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση γι αυτούς- με ελαφρούς τραυματισμούς.

Πηγή: gazzetta.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *