Κατασχέσεις εξπρές για τις ασφαλιστικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία

Το «πράσινο φως» να προχωρήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε κατασχέσεις – εξπρές περιουσιακών στοιχείων -μέσω της αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών- ανάβει με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας.
Το σύνολο των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλετών κινείται στο ένα εκατομμύριο άτομα.

Όπως προκύπτει από εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ, στον ΟΓΑ και στο ΕΤΑΑ, οφειλές που έχουν βεβαιωθεί κατατάσσονται ανάλογα με την εισπραξιμότητά τους προκειμένου να επιδιωχθεί η κατά προτεραιότητα αναγκαστική είσπραξη των κρινόμενων ως επισφαλών.

Όπως τονίζεται στην ίδια εγκύκλιο, επισφαλής κρίνεται η απαίτηση για την οποία από διάφορα πραγματικά περιστατικά προκύπτει αβεβαιότητα για τη μερική ή ολική εκπλήρωση των υποχρεώσεων του οφειλέτη.

Για την κρίση αυτή -προστίθεται στην ίδια εγκύκλιο- θα λαμβάνονται υπόψη το είδος της δραστηριότητας του οφειλέτη, η νομική μορφή της επιχείρησης, ο χρόνος λειτουργίας της επιχείρησης κ.ά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα:
Στο ΙΚΑ υπάρχουν 7,9 δισ. ευρώ ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών από ενεργές επιχειρήσεις.
Στον ΟΑΕΕ 5,9 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, αντιμέτωποι με κάθε νόμιμη διαδικασία είσπραξης θα βρεθούν όσοι οφείλουν στον ΟΓΑ ασφαλιστικές εισφορές άνω των 5.000 ευρώ και δεν σπεύσουν έως τις 29-11-2013 είτε να τις εξοφλήσουν είτε να υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση.
Πηγή finance.in.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *