Κατατέθηκε τροπολογία για τα ασφάλιστρα υγείας, από το υπουργείο Ανάπτυξης.Τι προέβλεπει για τις ασφαλιστικές και τους παρόχους υγείας

Το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή, για σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (Airbnb), νέες ρυθμίσεις για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, που είχαν προαναγγελθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

Αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

     Επανακαθορίζεται το καθεστώς αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων μακροχρόνιων συμβάσεων υγείας. Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2026 η ετήσια αναπροσαρμογή ασφαλίστρων σε συμβάσεις ασφάλισης υγείας με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός  έτους (μακροχρόνιες) εξαρτάται από τον Ετήσιο Δείκτη Αναπροσαρμογής μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας (Ε.Δ.Α.) που δημοσιεύεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), τον μήνα Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι το παραπάνω δεν ισχύει στις περιπτώσεις των μακροχρόνιων συμβολαίων υγείας στα οποία υπάρχει όρος για μη αναπροσαρμογή ασφαλίστρων ή για σταθερή αναπροσαρμογή ασφαλίστρων. Με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας και του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, μετά από γνώμη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος εξειδικεύονται οι κρίσιμοι δείκτες ή παράγοντες ή βάσεις δεδομένων που θα λαμβάνονται υπόψη από την ΕΛΣΤΑΤ για την κατάρτιση και τον τρόπο υπολογισμού του νέου δείκτη. 

     Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφάλισης υγείας ανακοινώνουν δημόσια τις αναπροσαρμογές ασφαλίστρων για κάθε προϊόν ασφάλισης υγείας που προσφέρουν, ιδίως, σε διακριτή σελίδα του ιστοτόπου της επιχείρησης με τίτλο «αναπροσαρμογές ασφαλίστρων». Η ανακοίνωση περιλαμβάνει τουλάχιστον την ονομασία του ασφαλιστικού προϊόντος, το ποσοστό της αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου καιτον χρόνο έναρξης ισχύος της αναπροσαρμογής.

   Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας ανακοινώνουν δημόσια τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, ιδίως για κάθε είδος ιατρικής ή νοσηλευτικής πράξης, που προσφέρουν στους καταναλωτές, καθώς και το ύψος αναπροσαρμογής της τιμής τους από την αμέσως προηγούμενη τιμή. Η ανακοίνωση γίνεται με τη μορφή πίνακα —τιμοκαταλόγου, ιδίως, σε διακριτή σελίδα του ιστοτόπου της επιχείρησης με τίτλο «τιμές υπηρεσιών υγείας». Η ανακοίνωση περιλαμβάνει τουλάχιστον την ονομασία της ιατρικής υπηρεσίας, την τιμή στην οποία προσφέρεται στους καταναλωτές, τον χρόνο έναρξης ισχύος της αναπροσαρμογής, τον χρόνο εφαρμογής της αμέσως παλαιότερης τιμής και το ποσοστό της αναπροσαρμογής της τιμής σε σχέση με την αμέσως παλαιότερη τιμή.

     Οι παραπάνω ανακοινώσεις των τιμοκαταλόγων δεν επιτρέπεται να διαγραφούν πριν από την πάροδο 10 ετών από τη δημοσίευσή τους. Επίσης, αποστέλλονται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευσή τους στον ιστότοπο της επιχείρησης. 



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team