ΚΕ.Π.ΚΑ -Μεγαλύτερη προστασία καταναλωτών όταν λαμβάνουν ένα δάνειο

Στις 2 Δεκεμβρίου 2022, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες συμφώνησαν την αναθεώρηση της Οδηγίας για την καταναλωτική πίστη. Περιμέναμε αυτήν την αναθεώρηση, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιστεύουμε ότι οι νέοι κανόνες θα προστατεύουν καλύτερα τους καταναλωτές, όταν αυτοί λαμβάνουν ένα δάνειο.
 
Οι νέοι κανόνες θα εφαρμόζονται, σε όλα τα καταναλωτικά δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των δανείων κάτω από 200 ευρώ, τα δάνεια leasing, τα δάνεια «αγόρασε τώρα – πλήρωσε αργότερα». Αυτές οι μορφές δανείων δημιουργούν, σήμερα, μεγάλα προβλήματα, στους καταναλωτές.
 
Αυστηροποιούνται, επίσης, οι κανόνες αξιολόγησης της δυνατότητας ενός καταναλωτή να λάβει καταναλωτικό δάνειο. Δεν επιτρέπεται, πλέον, να χορηγηθεί κανένα ποσό, εάν η αξιολόγηση είναι αρνητική. Έτσι, δε θα ωθούνται οι ευάλωτοι καταναλωτές, σε υπερχρέωση. Οι αξιολογήσεις αυτές θα βασίζονται μόνο σε οικονομικά δεδομένα και δε θα περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως η υγεία. Σε περίπτωση που οι αξιολογήσεις γίνονται, με αυτοματοποιημένο τρόπο (π.χ. τεχνητή νοημοσύνη), οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται, για αυτό και θα μπορούν να αμφισβητήσουν την αξιολόγηση, ζητώντας ανθρώπινη παρέμβαση.
 
Οι καταναλωτές, που δυσκολεύονται οικονομικά θα μπορούν να αναβάλουν τις δόσεις για αργότερα, όπως και να λάβουν συμβουλές, για την αποπληρωμή του χρέους τους. Οι διαφημίσεις δανείων πρέπει να περιλαμβάνουν την προειδοποίηση: «Ο δανεισμός κοστίζει χρήματα». Επίσης, απαγορεύονται διαφημίσεις, που υπονοούν ότι ο δανεισμός βελτιώνει την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.
 
Δυστυχώς, όμως, οι νέοι κανόνες δεν περιορίζουν τις υψηλότατες χρεώσεις των καταναλωτικών δανείων. Τα κράτη-μέλη απέρριψαν την αρχική πρόταση, για επιβολή πλαφόν, στις χρεώσεις, η οποία είχε προταθεί, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή : Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Ακολουθήστε μας στο Google NewsΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *