Κλειδώνει η απόφαση της ΕΤΕ για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC Capital

Του Γιάννη Χαρονικολάου 

Εντείνονται οι φήμες τις τελευταίες ημέρες ότι η Εθνική Τράπεζα έχει καταλήξει στην πώληση του 80% του μ/κ της θυγατρικής της ασφαλιστικής εταιρίας Εθνική Ασφαλιστική στο επενδυτικό fund CVC Capital .

Μάλιστα, χθες το πρακτορείο Reuters σε σχετικό δημοσίευμα επικαλείται δήλωση τραπεζικού στελέχους , που δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με την οποία “Οι συζητήσεις με την CVC έχουν ολοκληρωθεί. Η διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συμφωνούν ότι θα πρέπει να προχωρήσει η πώληση της ασφαλιστικής μονάδας  στην CVC”

Σύμφωνα με  ίδιο δημοσίευμα “Η Εθνική Τράπεζα αναμένει τη θέση του ΤΧΣ για το θέμα. Το ταμείο του ΤΧΣ θα χρειαστεί τη συμβουλή ενός ανεξάρτητου συμβούλου επενδύσεων για την πώληση”, δήλωσε ο τραπεζίτης.

Από το παραπάνω δημοσίευμα σε συνδυασμό με την έντονη φημολογία και στην αγορά φαίνεται  ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και η Εθνική Τράπεζα μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με το αμερικανικό επενδυτικό όμιλο της CVC θα υλοποιήσει την πώληση και το τίμημα, σύμφωνα με διαρροές, μπορεί να φτάνει έως 450 εκατ. ευρώ.

Και αυτό παρά τις αντιδράσεις του συλλόγου των υπαλλήλων της Εθνική Ασφαλιστικής  και κομμάτων της αντιπολίτευσης που θεωρούν ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι πολύ κάτω από την χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας που είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά.

Ωστόσο, από την διοίκηση της  Τράπεζας και πριν καταλήξουν στην απόφαση να δεχτούν την προσφορά της CVC ζήτησαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) , που είναι βασικός μέτοχος στην ΕΤΕ με 40% του μ/κ, να αναθέσει σε ανεξάρτητο σύμβολο την εκτίμηση της συμφωνίας.

Τέλος να σημειώσουμε με αφορμή το δημοσίευμα του reuters, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε την παρακάτω δήλωση: 

“Η ενημέρωση που ζητήσαμε με επιστολή μας στις 16/02/2021 από τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί .

Λόγω της σοβαρότητας, αλλά και του επείγοντος του θέματος, είμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνο να καταγγείλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά, αλλά ταυτόχρονα και την, φερόμενη από δημοσιεύματα ως οριστική, απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας να ξεπουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική στο fund CVC Capital, με πολύ χαμηλό αντίτιμο.

Με την παρέμβασή μας αυτή καλούμε τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, έστω και την τελευταία στιγμή, να μην προχωρήσει την πώληση με αυτή τη διαδικασία, έχοντας αντίθετους τους εργαζόμενους, συνεργάτες και ασφαλισμένους και ζημιώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.”Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *