Κομισιόν : Η δημογραφική «βόμβα» απειλεί το μέλλον των συντάξεων και των μεταρρυθμίσεων του ασφαλιστικού στην Ελλάδα

Παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει την τελευταία πενταετία στο ασφαλιστικό το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα από το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας θέτει σε μόνιμη απειλή το ασφαλιστικό της σύστημα.

5753473
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γήρανση του πληθυσμού το 2015, που δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή η μείωση των γεννήσεων, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η κακή αφετηρία διατηρούν τις δαπάνες για συντάξεις σε σημαντικά υψηλό επίπεδο.
Η Ελλάδα ξεκινώντας από την πλέον αρνητική αφετηρία, με συνταξιοδοτικές δαπάνες της τάξεως του 16,2% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 28 κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταφέρνει μέσω των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό τα τελευταία 5 χρόνια να περιορίσει τις δαπάνες της κατά τουλάχιστον 2 μονάδες του ΑΕΠ το 2060.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις, με εξαίρεση τη Μάλτα (-3,2 μονάδες), τη Δανία (-3,1 μονάδες) και την Κροατία (-3,9), χωρίς βέβαια αυτό να την οδηγεί σε πολύ καλύτερη κατάταξη στο μέλλον. Ετσι, και το… όχι και τόσο μακρινό 2060, η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη από το τέλος, με τις συνταξιοδοτικές δαπάνες να εκτιμώνται στο 14,3% του ΑΕΠ.
Όπως επισημαίνει η έκθεση της Κομισιόν το 2013 ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ήταν ηλικίας από 65 ετών και άνω, το 2030 αντιστοιχεί ένας στους τέσσερις, ενώ το 2060 ένας στους τρεις Ελληνες θα είναι άνω των 65.
Σύμφωνα με την έκθεση η μεγαλύτερη αύξηση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης επιτυγχάνεται από το 2020, με αποτέλεσμα το 2050 η χώρα να διαθέτει ένα από τα υψηλότερα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, 67,3. Σημαντική συμβολή στην εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει η διάταξη που συνδέει τη συνταξιοδότηση με το προσδόκιμο ζωής και καθορίζει αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, θεωρείται και το γεγονός ότι το μερίδιο των ατόμων ηλικίας από 55 έως 64 ετών στην αγορά εργασίας, από 8,1% το 2013, εκτινάσσεται στο 19% το 2020, ανεβαίνει στο 25,6% το 2035 για να πέσει στο 21,5% το 2060.
Πηγή : kathimerini.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *