Λύση εδώ και τώρα στις αποζημιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου ζητά η ΕΑΕΕ

Να προωθηθεί και άμεσα η νομοθετική ρύθμιση για τις αποζημιώσεις από το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτου των ασφαλιστικών εταιριών , που έχει κατατεθεί στη βουλή ζητούν ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Γιώργος Κώτσαλος, και ο Πρόεδρος του Επικουρικό Κεφαλαίου, κ. Δημήτρης Ζορμπάς, σε επιστολή που συνυπογράφουν και η οποία απεστάλη στις 12 Οκτωβρίου στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, στους Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτιο Κουβέλη, και στα Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων
Ειδικότερα στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής :
Η επιλογή της Πολιτείας να προβεί σε μερικό περιορισμό των παροχών του Επικουρικού Κεφαλαίου (όπου εννοείται επιτρέπεται με βάση την κοινοτική νομοθεσία) ,διατηρώντας με αυτό τον τρόπο και στο μέτρο του δυνατού το διευρυμένο πλαίσιο ευθύνης που το Επικουρικό Κεφάλαιο έχει σήμερα, εμφανίζεται ως η μόνη κοινωνικά και ρεαλιστικά αποδεκτή επιλογή.
Με τη λύση αυτή παρέχεται αφενός η μέγιστη δυνατή προστασία στους δικαιούχους αποζημίωσης και αφετέρου επιτυγχάνεται η διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του Επικουρικού Κεφαλαίου .Η ανάγκη για αποκατάσταση της βλάβης, οικονομικής και ηθικής, των ίδιων των θυμάτων από τροχαίο ατύχημα, είναι αυτή που επέβαλε την εισήγηση του πολυσυζητημένου μέτρου για μη καταβολή αποζημίωσης από το Επικουρικό Κεφάλαιο για την ψυχική οδύνη και την ανακούφιση του πόνου των συγγενών, το οποίο αξίζει να επισημανθεί ότι δεν θίγει, με κανέναν τρόπο, τις οικονομικής φύσεως αξιώσεις των συγγενών έναντι του Επικουρικού Κεφαλαίου, όπως είναι για παράδειγμα η αξίωση της οικογένειας του θανόντος για διατροφή.
Επί του σημείου αυτού θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στη χώρα μας για την ανακούφιση του ψυχικού πόνου των συγγενών θανόντος από τροχαίο ατύχημα προσδιορίζονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το δικαίωμα αυτό αναγνωρίζεται περιορισμένα και στις περισσότερες περιπτώσεις προκαθορίζεται με νόμο (βλ. Αγγλία, Ισπανία) ή δεν αναγνωρίζεται καθόλου, όπως π.χ. στην Ολλανδία και στη Γερμανία, όπου ειδικά στην τελευταία το δικαίωμα χρηματικής ικανοποίησης αναγνωρίζεται κατ’ εξαίρεση και σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνάει τα 2.500 – 3.000 ευρώ.
Η προωθούμενη επομένως τροπολογία αποτελεί μια ισορροπημένη και βιώσιμη λύση προς το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικαιούχων αποζημίωσης. Η λύση αυτή δυστυχώς αμφισβητείται χωρίς όμως να προτείνονται εναλλακτικές εφικτές λύσεις.
Θέση της Ασφαλιστικής Αγοράς είναι ότι το θέμα του Επικουρικού Κεφαλαίου πρέπει να λυθεί άμεσα με πρωτοβουλία της Πολιτείας, λαμβάνοντας υπόψη τη σκληρή πραγματικότητα, ώστε να μην παραπεμφθεί για άλλη μια φορά στις καλένδες με καταστροφικά αποτελέσματα.
Σχετικά κείμενα παραπλανητικά, υβριστικά και απαξιωτικά για τον ασφαλιστικό κλάδο που ετέθησαν υπόψη μας δεν χρήζουν σχολιασμού αυτή την ώρα. Δεν τιμούν τον πολιτισμό μας, ούτε προάγουν το πνεύμα συνεργασίας.
Ελπίζοντας ότι αντιδράσεις χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και ουτοπικές τοποθετήσεις δεν θα αποπροσανατολίσουν από το στόχο που είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου, παραμένουμε ειλικρινά στη διάθεση της Πολιτείας για περαιτέρω ανάλυση των προτάσεων της ασφαλιστικής αγοράς και όποια άλλη συμβολή κριθεί αναγκαία.»Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *