Μήνας βαρόμετρο ο Σεπτέμβριος για την ασφάλιση κατοικίας με αφορμή την μείωση του ΕΝΦΙΑ

Του Γιάννη Χαρονικολάου

Η νομοθετική ρύθμιση για έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ από το 2024, για όσους ασφαλίζουν την κατοικία τους από φυσικές καταστροφές και κατά πόσο αυτό το κίνητρο θα συμβάλλει στην αύξηση  των ασφαλισμένων κατοικιών είναι κάτι που θα κριθεί μακροπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Το γεγονός ότι ή ρύθμιση θέτει προϋποθέσεις για την χορήγηση της έκπτωσης καθορίζοντας ως ελάχιστο χρόνο ασφάλισης εντός ενός έτους για αναλογική έκπτωση τους 3 μήνες, ο Σεπτέμβριος είναι μήνας βαρόμετρο καθώς όσες κατοικίες ασφαλιστούν μετά από τον μήνα αυτό χάνουν οποιαδήποτε έκπτωση για τον ΕΝΦΙΑ του 2024 .

Πάντως μέχρι στιγμής και έχοντας κάτι από δύο μήνες που έγινε νόμος αυτή η ρύθμιση , όπως εκτιμούν ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, δεν φαίνεται και να πείθει ιδιαίτερα πελάτες τους να προχωρήσουν στην ασφάλιση με δέλεαρ το κίνητρο του ΕΝΦΙΑ.

Παρόλα αυτά η ρύθμιση αυτή έχει άμεσο αντίκρισμα για ήδη ασφαλισμένους και κύρια όσους έχουν ενυπόθηκα δάνεια κατοικίας και υποχρεώνονται από τις τράπεζες να ασφαλίζουν τις κατοικίες με μείωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με στοιχεία των ασφαλιστικών εταιριών το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών για φυσικές καταστροφές φτάνει κοντά στο 17% του συνόλου των κατοικιών της χώρας και αφορά κύρια κατοικίες με ενυπόθηκα δάνεια .

Ωστόσο, φαίνεται οι ασφαλιστικές εταιρίες πιέζουν την κυβέρνηση και για πρόσθετη παροχή στο θέμα των ασφαλισμένων κατοικιών. Δημοσίευμα στο  newmoney.gr, που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες, φέρεται το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει ρύθμιση για την κάλυψη της απαλλαγής , σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, που περιέχουν τα ασφαλιστήρια κατοικίας και  συνήθως κυμαίνεται από 2-10%.

Δηλαδή οι ασφαλιστικές εταιρίες σε περίπτωση ζημιάς αφαιρούν ένα ποσό από την αποζημίωση που αφορά την απαλλαγή που αναφέρει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αυτή η απαλλαγή συνήθως γίνεται ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν μικρότερο ασφάλιστρο.

Ωστόσο, είναι άγνωστο ακόμη αν και πόσο είναι εφικτή μια τέτοια κάλυψη της απαλλαγή. Πάντως με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της κρατικής αρωγής για αποζημιώσεις σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών αφαιρείται η αποζημίωση της ασφαλισμένης ζημιάς από το ποσό που καταβάλει η κρατική αρωγή.  

Τέλος να σημειώσουμε ότι κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες και τράπεζες κύρια μέσω των Social Μedia και του διαδικτύου τρέχουν διαφημιστικές καμπάνιες για την ασφάλιση κατοικίας .

Σχετικό θέμα : Οι προϋποθέσεις του νόμου για να έχουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ όσοι ασφαλίζουν τις κατοικίες τουςΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *