Μία σύνταξη για όλους και δεύτερος πυλώνας με ιδιωτική και επαγγελματική ασφάλιση


Οι συνεχόμενες απώλειες εσόδων προς στα ασφαλιστικά ταμεία και η αδυναμία διαχείρισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικών Συντάξεων, φέρνει πιο κοντά το σενάριο που θέλει ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων στα ταμεία κύριας ασφάλισης.
Όπως εκτιμούν ειδικοί σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης το επόμενο βήμα για την διαχείριση της κρίσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα είναι ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων στην κυρία ασφάλιση.
Ετσι ανοίγει ο δρόμος για δεύτερο πυλώνα ασφάλισης με επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτικές συντάξεις από τις ασφαλιστικές εταιρίες
Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη προετοιμάσει το έδαφος, κυβέρνηση και τρόικα, και σαν έτος ορόσημο είναι το 2015, οπότε και με βάση την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα συντάξεων γίνεται ανταποδοτικό με ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για όλους.
Η λύση της ενσωμάτωσης των επικουρικών ταμείων, που λειτουργούν σήμερα μέσα από το ενιαίο ταμείο επικουρικών συντάξεων, είναι η ύστατη λύση, εκτιμούν οι ειδικοί ,προκειμένου να στηριχθούν τα κύρια ταμεία ασφάλισης και να σωθούν τα επικουρικά από την χρεοκοπία.
Οσο για τους ασφαλισμένους όσοι έχουν εισφορές στα ταμεία αυτά θα μεταφερθούν στα κύρια ταμεία , έστω και αν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχουν εξαγγείλει δημιουργία ατομικών λογαριασμών και κεφαλαιοποιητικό σύστημα για την επικουρική ασφάλιση.
Αλλωστε ο αριθμός των ασφαλισμένων στα επικουρικά ταμεία μειώνεται συνεχώς και είναι δύσκολο να συνεχίσουν να είναι βιώσιμα, αν δεν αυξηθούν οι εισφορές και δεν περικοπούν οι συντάξεις . Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι το αρμόδιο υπουργείο έφερε πρόσφατα στην δημοσιότητα την περίπτωση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης των Εμποροϋπαλλήλων , όπου έχουν απονεμηθεί συντάξεις χωρίς να έχουν πληρωθεί οι εισφορές από τους εργοδότες.
Επίσης προς την κατεύθυνση της ενοποίησης είναι και η ενιαία είσπραξη των εισφορών από το ΙΚΑ και για τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία ,από τον προσεχή Δεκέμβριο. Καθώς και το ενιαίο υπολογιστικό σύστημα «Ηλιος» που καταγράφει τόσο τον αριθμό των συνταξιούχων όσο και τις δαπάνες για τις συντάξεις.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από την απογραφή του περασμένου μήνα από τα 2.707.727 συνταξιούχους το 1.410.901 λαμβάνει μόνο μια σύνταξη, (δηλαδή δεν έχει επικουρική) οι 928.226 λαμβάνουν 2 συντάξεις ( δηλαδή έχει επικουρική ασφάλιση ) και 303.369 συνταξιούχοι λαμβάνουν 3 συντάξεις. Πρέπει να είναι συνταξιούχοι από της πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, δηλαδή με τα λεγόμενα «ευγενή» ασφαλιστικά ταμεία.
Γενικά η εκτίμηση είναι ότι το σύστημα των κρατικών συντάξεων οδηγείται σε ένα ενιαίο ταμείο , όπως ο ΕΟΠΥΥ για τον κλάδο υγείας , και εκτός θα μείνουν μόνο τα ασφαλιστικά επικουρικά ταμεία που τέθηκαν εκτός του ενιαίου ταμείου επικουρικής ασφάλισης , όπως των υπαλλήλων των ασφαλιστικών εταιριών και διαμεσολαβούντων, που λειτουργεί πλέον με χαρακτηριστικά Επαγγελματικού ταμείου.
Επίσης ανοικτό είναι το θέμα της ρύθμισης για αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των επαγγελματικών ασφαλιστικών ταμείων με την συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιριών , κάτι άλλωστε που αποτελεί και μέρος του μνημονίου.

Post Comment

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *