Μεγάλο ενδιαφέρον για το debate του Ε.Ε.Α. σχετικά με τις θέσεις των κομμάτων για την επιχειρηματικότητα και την οικονομία

Εξαιρετικά επιτυχής ήταν η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών διοργανώνοντας την Κυριακή 9/4/2023 ένα debate για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα με τη συμμετοχή κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Δραγασάκη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και πρώην υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, και του Κώστα Σκανδαλίδη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα οι παριστάμενοι –εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, των σωματείων αλλά και Επιμελητηρίων- ενημερώθηκαν για τις θέσεις Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε κομβικά για το επιχειρείν ζητήματα. Το «παρών» έδωσαν και άλλοι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Η συζήτηση διαρθρώθηκε σε τρεις ενότητες με επίκεντρο την ακρίβεια, την  τραπεζική χρηματοδότηση και το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

Τις θέσεις τους για τα τρία αυτά κρίσιμα θέματα ανέπτυξαν, στην αρχή κάθε ενότητας, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της Διοίκησης του Ε.Ε.Α. Γιώργος Καββαθάς και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, αναδεικνύοντας έτσι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε για την τελευταία πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης περίπου 60.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τονίζοντας ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Επίσης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δράσεις που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως στις μειώσεις φόρων, ενώ υπογράμμισε την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την αύξηση κατά περίπου 50 δισ.ευρώ του χρέους της χώρα μας. Επίσης πρότεινε τη διεύρυνση του ρόλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας, προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν περισσότερες δυνατότητες πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία,  ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους και την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για κυβερνητικές πολιτικές που ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των μικρομεσαίων, επισήμανε ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα θα πρέπει να απορροφήσουν μέρος των επιτοκίων και τόνισε την ανάγκη στήριξης των δανειοληπτών, με προτεραιότητα σε εκείνους που είναι ευάλωτοι.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. ανέδειξε το ζήτημα της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παρουσιάζοντας και τα βασικά ευρήματα μελέτης που εκπόνησε το Ε.Ε.Α. για την προσβασιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτούς τους πόρους.

Στη μελέτη, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, καταγράφεται η δυσκολία πρόσβασης των μικρομεσαίων στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου, περιλαμβάνεται πρόταση για μικροχρηματοδοτήσεις έως τις 25.000 ευρώ πολύ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, ενώ υπάρχουν και ενδεικτικές για μεγαλύτερο δανεισμό. «Υπάρχει τρόπος να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Πολιτική απόφαση χρειάζεται. Ήδη η ψαλίδα μεταξύ μεγάλων και μικρών είναι μεγάλη. Η κοινωνία δεν αντέχει και άλλο άνοιγμα», τόνισε.

Ερωτήματα στους τρεις εκπροσώπους των κομμάτων έθεσαν, μεταξύ άλλων, οι Αντιπρόεδροι του Ε.Ε.Α. Νίκος Γρέντζελος και Νίκος Κογιουμτσής, ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Γαβαλάκης, ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Γιάννης Βαφειαδάκης, ο Πρόεδρος της “Αρωγός Συμβουλευτική Αναπτυξιακή Αστική Εταιρία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ΕΕΑ” και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Α. Δημήτρης Βαρδακώστας, ο Πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, ο Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων Σπύρος Διαμαντόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδας (ΕΒΒΖΕ) Γιάννης Λαγός, ο Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, Τικέλης Στέφανος κ.ά..

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφερόμενος στη νέα πρωτοβουλία του Ε.Ε.Α. επισήμανε ότι  «θεωρούμε αναγκαίο οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν τα προγράμματα των πολιτικών δυνάμεων που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού και επιλέξαμε αυτόν τον άμεσο τρόπο επικοινωνίας, προσκαλώντας πολιτικά πρόσωπα από τα 3 μεγαλύτερα κόμματα. Στόχος μας είναι να υπάρξει η όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση ενός ήρεμου πολιτικού κλίματος».

Τον συντονισμό του debate έκανε ο δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *