Μειώθηκαν κατά 168 εκατ. Ευρώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών εταιριών τον Αύγουστο

Τον Αύγουστο του 2019, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε -0,7% από -0,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 555 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 908 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 3,3% από 4,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 603 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.458 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019.

 • Χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας

  Ι.1 Χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης[1]
  Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, τον Αύγουστο του 2019, ήταν αρνητική κατά 154 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 187 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε -4,4% από -2,1% τον προηγούμενο μήνα.

  Ι.2 Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα
  Τον Αύγουστο του 2019, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -0,1%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 402 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 721 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.


  Ι.2.1 Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
  Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2019, ήταν αρνητική κατά 189 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 437 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 2,7% από 2,8% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 2,9%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 138 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 476 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -0,2% από 0,9% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 51 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 38 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

  Ι.2.2 Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων
  Τον Αύγουστο του 2019, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 35 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 56 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,4% από -2,3% τον προηγούμενο μήνα.

  Ι.2.3 Χρηματοδότηση των ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων
  Αρνητική κατά 178 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Αύγουστο του 2019, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 228 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -2,8%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
  Καταθέσεις[2] της εγχώριας οικονομίας στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα[3]

ΙΙ.1 Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση

Μείωση κατά 418 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Αύγουστο του 2019, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 3.062 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -21,4% από          -14,7% τον προηγούμενο μήνα.

ΙΙ.2 Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα

Αύξηση κατά 1.021 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Αύγουστο του 2019, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 1.604 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,2% από 6,5% τον προηγούμενο μήνα.

ΙΙ.2.1 Καταθέσεις από επιχειρήσεις

Μείωση κατά 25 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Αύγουστο του 2019, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 1.043 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 5,9% από 8,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 168 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 335 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 193 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 708 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

ΙΙ.2.2 Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Αύξηση κατά 1.046 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Αύγουστο του 2019, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 561 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,3% από 6,1% τον προηγούμενο μήνα.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

2 Comments

 1. Παρακαλείται ο αρθρογράφος της asfalisinet.gr τόσο να εξηγήσει το «γιατί» επέλεξε τον συγκεκριμένο τίτλο, απλά και μόνο για να αντιγράψει το αντίστοιχο χθεσινό (26/09/2019) Δελτίο Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και να διαφωτίσει τους ασφαλισμένους Έλληνες για τις επιπτώσεις που θα έχει μια τόσο μεγάλη μείωση των καταθέσεων των εν Ελλάδι λειτουργούντων ασφαλιστικών εταιριών.
  Πρέπει να αδιαφορήσουν, να ανησυχήσουν ή να χαρούν και «γιατί»;
  Με εκτίμηση
  Γιάννης Περιστέςρης
  ΥΓ
  Λυπάμαι που μερικές φορές γίνομαι είρων ή επικριτικός, αλλά οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν να λύσουν αρκετά σοβαρά προβλήματα και είναι κρίμα να τις φορτώνουμε με κάποια πρόσθετα, ποντάροντας στην έλλειψη εξειδικευμένης πληροφόρησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.

  1. Παραθέτουμε απλά μία ανακοίνωση της τράπεζας Ελλάδος για το θέμα και κεντράρουμε στο τίτλο την είδηση που αφορά τις ασφαλιστικές εταιρίες μιας και το site είναι ειδησεογραφική σελίδα για την ασφάλιση. Το προηγούμενο μήνα που είχαν αύξηση είχαμε ακριβώς τον αντίθετο τίτλο. Είδηση είναι δεν είναι ανάλυση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *