Μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιριών, αυξάνεται η συγκέντρωση της αγοράς

Του Γιάννη Χαρονικολάου
Κάθε χρόνο και λιγότερες ασφαλιστικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με έδρα τη χώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, για το 2017, η Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι εποπτεύουσα αρχή για την ιδιωτική ασφάλιση.
Σύμφωνα με αυτά, από 45 ασφαλιστικές εταιρίες που λειτουργούσαν το 2016 μειώθηκαν στις 42 το 2017. Ενώ στις 183 φτάνουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, που δηλώνουν δραστηριότητα με καθεστώς είτε ελεύθερης εγκατάστασης (υποκατάστημα) είτε ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.
Η μείωση αυτή είναι αναμενόμενη καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις πως τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί και άλλο ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιριών με έδρα τη χώρα. Η μείωση αυτή θα προέλθει ,σύμφωνα με τις προβλέψεις κορυφαίων στελεχών της αγοράς, απο εξαγορές και συγχωνεύσεις που θα επέλθουν εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού αλλά και των αυξημένων απαιτήσεων σε εποπτικά κεφάλαια.
Επιπλέον τα στοιχεία ως προς τη συγκέντρωση της αγοράς σε μεγάλους, κύρια, πολυεθνικούς παίκτες δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός είναι έντονος.
Στις ασφάλειες ζωής σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ ( εταιρίες ζωής και μικτές ζωής και ζημιών) οι 5 μεγαλύτερες εξ αυτών κατέχουν το 79% της αγοράς, σε όρους τεχνικών προβλέψεων.
Ενώ στις ασφάλειες ζημιών ( που το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής είναι από την αστική ευθύνη αυτοκινήτων) το μερίδιο αγοράς των 5 μεγαλύτερων ασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, σε όρους ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, ανέρχεται σε 43%.
Ολα αυτά δείχνουν πως η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα γίνεται, σταδιακά, υπόθεση για λίγους ισχυρούς παίκτες, είτε είναι πολυεθνικοί όμιλοι είτε ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Και στη μάχη της επιβίωσης θα αντέξουν όσοι ακολουθούν πολιτικές εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης με χρήση της τεχνολογίας και πάνω απ όλα προσεγγίζοντας με ρεαλισμό τις ασφαλιστικές ανάγκες των ελλήνων καταναλωτών.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *