Μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων εκτός Ελλάδας στα πρότυπα των ΕΠΥ με το Solvency II

Αλλαγές στο τρόπο μεταβίβασης και διαχείρισης των χαρτοφυλακίων των ασφαλιστικών εταιριών σε εταιρίες εκτός Ελλάδος προβλέπει το νομοσχέδιο για την Solvency II προκαλώντας ενστάσεις από τους εργαζόμενους στις ασφαλιστικές εταιρίες.
437373

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ) η σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους εργαζόμενους
Συγκεκριμένα για το επίμαχο θέμα σχετική ανακοίνωση της ΟΑΣΕ αναφέρει :
Μεταβίβαση χαρτοφυλακίου
Άρθρο 28

Ακολουθήστε στο youtube για νέα εμπειρία ενημέρωσης και στo Google News

Το παλιό καθεστώς του ν. 400/70 προέβλεπε στο άρθ. 59 ότι η μεταβίβαση χαρτοφυλακίου ασφαλιστηρίων που έχουν εκδοθεί από ασφαλιστικές επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Ελλάδα και καλύπτουν κινδύνους στην Ελλάδα επιτρέπεται, εφόσον η κοινοτική ασφαλιστική επιχείρηση προς την οποία μεταβιβάζεται το χαρτοφυλάκιο έχει την έδρα της ή έστω υποκατάστημά της (εγκατάσταση) στην Ελλάδα.

Με το άρθρο 28 του νομοσχεδίου, παρ. 2, αλλάζει το καθεστώς και προβλέπεται να επιτρέπεται η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου και σε κοινοτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δεν έχουν εγκατάσταση στην Ελλάδα, δηλ. δεν έχουν υποκατάστημα, αρκεί να εργάζονται με το καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Η ελεύθερη παροχή υπηρεσιών (εταιρίες ΕΠΥ) δεν προϋποθέτει η μη ελληνική κοινοτική ασφαλιστική επιχείρηση να έχει εγκατάσταση και υπαλλήλους στην Ελλάδα, αρκεί απλώς να έχει ανακοινώσει στην Εποπτική Αρχή της χώρας καταγωγής της την πρόθεσή της να ασκεί ασφαλίσεις στην άλλη Ευρωπαϊκή χώρα (στην περίπτωσή μας στην Ελλάδα) και να μην το έχει αποκλείσει αυτή η Αρχή. Μόνο για την περίπτωση που ασκεί τον κλάδο αυτοκινήτων πρέπει να έχει έναν ειδικό αντιπρόσωπο. Αποτέλεσμα είναι να δυσχεραίνεται η θέση των ασφαλισμένων που ήταν ασφαλισμένοι σε μια εγκατεστημένη στην Ελλάδα ασφαλιστική επιχείρηση σε διάφορα θέματα, όπως σχετικά με το αναγκαίο service που παρέχουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και με την πρόσβαση στην ασφαλιστική αποζημίωση αν τύχει και υπάρξει ζημιά. Δηλ. ένας ασφαλισμένος σε ελληνική ασφαλιστική εταιρία, χωρίς να μπορεί να προβάλλει αντίρρηση και χωρίς τη σύμπραξή του, με τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου, θα βρεθεί στη θέση να ασφαλίζεται σε μια ασφαλιστική εταιρία λ.χ. στη βόρεια Φιλανδία με τις αυτονόητες δυσχέρειες που θα προκύψουν λόγω απόστασης, γλώσσας, επικοινωνίας, νοοτροπίας κ.λπ.

Επίσης, μια πολύ δυσμενής συνέπεια της αλλαγής αυτής, που όμως έχει ιδιαίτερη σημασία για την αγορά εργασίας στην χώρα μας αυτή την περίοδο, είναι να χαθεί η δυνατότητα απασχόλησης του προσωπικού που εξυπηρετούσε στην παλαιά εταιρία το μεταβιβαζόμενο χαρτοφυλάκιο, λόγω της δυνατότητας που δίνεται, να γίνεται τούτο απλώς με το σύστημα της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Να σημειωθεί ότι η Solvency II το ζήτημα αυτό το αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του εθνικού νομοθέτη, άρα ήταν επιλογή του νομοσχεδίου να γίνει αυτή η, δυσμενής για τους ασφαλισμένους και εργαζόμενους, αλλαγή και όχι υποχρέωση από το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Προτείνουμε λοιπόν να διατυπωθεί η σχετική διάταξη του άρθρου 28, παρ. 2 ως εξής: « ……. Σε κάθε περίπτωση ο εκδοχέας του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου οφείλει να είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα. ……»



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *