Μετατρέπουν τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας


Κατεδαφίζουν τις παροχές υγείας των ασφαλιστικών ταμείων μέσω του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον φορέα παροχής υγείας και σε σχετική ανακοίνωση η ομοσπονδία του κλάδου αναφέρει :
«Σχεδόν δυο χρόνια από την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ οι παροχές υγείας όχι μόνο δεν αναβαθμίστηκαν ποιοτικά, αλλά αντίθετα υποβαθμίστηκαν, με συνέπεια η πλειοψηφία των ασφαλισμένων να πληρώνει τις δαπάνες υγείας σαν να είναι ανασφάλιστοι, ενώ καταβάλουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Η σημερινή κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας και τις επισημάνσεις μας:
1. Στήθηκε ένας Οργανισμός χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων χωρίς τις αναγκαίες υποδομές χωρίς το απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσει και να παρέχει στους ασφαλισμένους του το δικαίωμα στην Υγεία .
2. Πως είναι δυνατόν να είναι βιώσιμος ο ΕΟΠΥΥ όταν ξεκίνησε με «άνοιγμα» 3,5 δις € ;
3. Από τον πρώτο χρόνο της ίδρυσής του περικόπηκε η κρατική επιχορήγηση στο 0,4% του ΑΕΠ από το αρχικά προβλεφθέν 0,6% (500.000 €) και σήμερα κινδυνεύει να βουλιάξει .
4. Η πολιτική επιλογή για τον ΕΟΠΥΥ γίνεται σε βάρος των Ελλήνων Πολιτών.
5. Οι περικοπές που προβλέπονται στον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ οδηγούν σε αδιέξοδο τους δικαιούχους του Οργανισμού.
6. Η επικείμενη κατάργηση των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, παραδίδει την περίθαλψη στον Ιδιωτικό Τομέα με απρόβλεπτες συνέπειες, ταυτόχρονα για όλους μας.
7. Η ιδιωτικοποίηση της υγείας μετά την κατάργηση των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις για τους 3000 υγειονομικούς υπαλλήλους και τους 5000 γιατρούς του Οργανισμού.
8. Η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο 15% για παρακλινικές εξετάσεις και η συμμετοχή των ασφαλισμένων κατά 30% έως 50% στις ιδιωτικές κλινικές -ανάλογα του φορέα ασφάλισης – αποτελεί χτύπημα στο ήδη μειωμένο εισόδημά των ασφαλισμένων.
Όλα αυτά δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν από τις δηλώσεις του απερχόμενου Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, καθώς και από τα σχέδια δράσης που προκύπτουν από τον οδικό χάρτη που ήδη έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές .

Οι πρωτοβουλίες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι σε σαφή προσανατολισμό.
1. Να ενοποιήσουν υπό ένα νέο φορέα τα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ
2. Να αφαιρεθεί το ιατρικό και υγειονομικό έργο και να μετατραπεί σε αγοραστή Υπηρεσιών Υγείας και να μετονομαστεί από ΕΟΠΥΥ σε Οργανισμό Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας .
3. Να προκηρύξουν θέσεις ΜΑΝΑΤΖΕΡ, χαρακτηρίζοντάς τους ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ και να προβλέψουν για αυτούς ΜΙΣΘΟΥΣ–ΤΑΞΙΔΙΑ-ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ την ίδια στιγμή που έχουμε διαρκή μείωση των δαπανών υγείας, με έναν λαό ασφαλισμένο-ανασφάλιστο στα πρόθυρα της απόγνωσης.»Post Comment

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *