Μετ’ εμποδίων, στο δρόμο για την Solvency II η ελληνική ασφαλιστική αγορά

Με το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ασφαλιστικής Αγοράς να κινείται σε ρυθμούς Solvency ΙΙ, καθώς από την 1/1/2016 θα ισχύσουν οι νέοι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση , οι ελληνικές εταιρίες έχουν να αντιμετωπίσουν τα επιπλέον προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα Capital Controls και την παρατεταμένη οικονομική και πολιτική αστάθεια.
1494536

Χωρίς να κινδυνεύουν άμεσα, σε ζητήματα προσαρμογής ως προς τους νέους κεφαλαιακούς και εποπτικούς κανόνες, οι ασφαλιστικές εταιρίες της Ελλάδος εστιάζουν αυτή την περίοδο σε εσωτερικά ζητήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με την παραγωγή , την φορολογία και την μελλοντική εξέλιξη στα θέματα των συντάξεων.
Αν και η αγορά μέχρι και τον Ιούλιο , που έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία, έδειχνε σημάδια ανάκαμψης στην παραγωγή ασφαλίστρων, ακόμα και στο κλάδο των γενικών ασφαλίσεων κατά ζημιών, τώρα, όπως επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς, αναμένονται όχι και ενθαρρυντικά στοιχεία για τους επόμενους μήνες.
Και αυτό γιατί η τραπεζική αργία και τα Capital Controls έχουν επιδράσει αρνητικά τους καταναλωτές , κύρια στα προϊόντα των ασφαλίσεων ζωής και στα επενδυτικά ασφαλιστικά ( unit linked) που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις σε αύξηση παραγωγής το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.
Επιπλέον αρνητικά δείγματα αναμένονται και στον υποχρεωτικό κλάδο ασφάλισης της αστικής ευθύνης αυτοκινήτου όπου έχουν να αντιμετωπίσουν και το φαινόμενο των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, που υπολογίζονταν σε 400-600.000 σε μετριοπαθείς αριθμούς και στο 1.000.000 σύμφωνα με άλλους απαισιόδοξους υπολογισμούς.
Αν και στο θέμα αυτό η πολιτεία και η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχουν δεσμευτεί για άμεση ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και ατομικά ειδοποιητήρια με πρόστιμα στους ανασφάλιστους, μέσα στο Σεπτέμβριο , το θέμα μάλλον τραινάρεται λόγω εκλογών και προφανώς θα «τρέξει» από αρχές Οκτωβρίου .
Στο μεταξύ προέκυψε και η αύξηση του φόρου κατά 5% στα ασφάλιστρα που ανάγκασε σχεδόν όλες τις εταιρίες να προβούν σε απορρόφηση αυτής της αύξησης, για να διατηρήσουν πελάτες και χαρτοφυλάκια συνεργατών τους. Ωστόσο, όπως εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς, αναπόφευκτα μέσα στους επόμενους μήνες η αύξηση αυτή θα προκύψει σε ορισμένα ασφαλιστικά προϊόντα.
Τέλος, ενδιαφέρον συνεχίζει να υπάρχει στις ασφαλιστικές εταιρίες και για τις εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό και κύρια αν θα αναλάβουν ρόλο στο τομέα της επαγγελματικής ασφάλισης και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί στον τομέα αυτό η επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Οκτωβρίου , στη βάση και των δεσμεύσεων της χώρας προς τους δανειστές .

Ακολουθήστε μας στο Google News



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *