Μηταράκης για εισφορές ΕΦΚΑ: Επαναφέρουμε τις κλάσεις με πιο φιλελεύθερο τρόπο και δικαιώματα επιλογών

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης, μίλησε στο ράδιο του Alpha 98.9 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις εισφορές αλλά και το σύστημα των κλάσεων που εξετάζεται να επαναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. 

«Δύο από τα θέματα τα οποία είχε αναφέρει ήδη προεκλογικά ο πρωθυπουργός ήταν εκείνο των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης στους ασφαλισμένους εκείνους οι οποίοι είχαν εργαστεί από 35 χρόνια και πάνω καθώς και το πλαφόν που μπήκε αυθαίρετα στις επικουρικές συντάξεις. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ τιμωρούσε την Ελλάδα που δουλεύει. Την Ελλάδα που προσπαθεί. Την Ελλάδα που παράγει. Αυτό ήταν μια ιδεοληψία του ν. Κατρούγκαλου», δήλωσε ο υφυπουργός ενώ συνέχισε:

«Αυτές τις αδικίες τώρα θα έρθουμε να τις αντιμετωπίσουμε και με τις αλλαγές που θα φέρουμε πράγματι θα υπάρξουν αυξήσεις σε κάποιες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αυτό που έχω τονίσει ξανά στο παρελθόν είναι πως καμία σύνταξη δεν πρόκειται να μειωθεί σαν αποτέλεσμα του νέου νόμου. Δεν θα υπάρχει κανένας χαμένος από τη μεταρρύθμιση. Ιδιαίτερα ευνοημένοι θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι θα δουν μια σημαντική μείωση των εισφορών, κάτι το οποίο θα αποτελέσει κίνητρο για αύξηση της παραγωγικότητας.»

«Με την ολοκλήρωση των απαραίτητων αναλογιστικών μελετών, θα ολοκληρώσουμε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα έχει αναδρομική ισχύ από 04 Οκτωβρίου 2019 προκειμένου όπως έχω αναφέρει ξανά, να μην υπάρξει ζήτημα νέων προσφυγών και αναδρομικών.»

Εν συνεχεία ερωτηθείς για την ασφάλεια του νέου επικουρικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος που θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους και πρωτοασφαλισμένους στην αγορά εργασίας από 01 Ιανουαρίου 2021, ο κ. Μηταράκης τόνισε:

«Το θεσμικό πλαίσιο στην Ευρώπη αναφορικά με τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχει εξελιχθεί πάρα πολύ σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια.

Επιπλέον, την εύρυθμη λειτουργία του μηχανισμού θα επιβλέπουν αυστηρά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος. Πλέον είναι πολύ πιο ασφαλής και πολύ πιο εμπεριστατωμένη η εποπτεία που θα ασκείται πάνω στα επενδυτικά προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, το βαθμό κινδύνου των επενδυτικών προϊόντων, θα τον επιλέγει ο ίδιος ο ασφαλισμένος βάσει των ατομικών του αναγκών.»

Τέλος αναφορικά με το σύστημα των κλάσεων που συζητάει η ηγεσία του υπουργείου να επαναφέρει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Μηταράκης ανέφερε:

«Εξετάζουμε να επαναφέρουμε το σύστημα με τις κλάσεις αλλά με έναν τρόπο πολύ πιο φιλελεύθερο που θα εξασφαλίζει πολλά περισσότερα δικαιώματα επιλογών στους ασφαλισμένους. Θα είναι ένα σύστημα το οποίο δεν θα στηρίζεται ούτε στο εισόδημα, ούτε στην ηλικία, αλλά στην ελεύθερη επιλογή του κάθε ελεύθερου επαγγελματία να επιλέξει το ασφαλιστικό εκείνο πακέτο που καλύπτει τις δικές του ανάγκες. Θα είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα για τα ελληνικά δεδομένα.»Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

3 Comments

  1. 185 € το μήνα η ελάχιστη εισφορά που ισχύει τώρα είναι υπερβολικά υπερβολικά υπερβολικά υψηλή για έναν ελεύθερο επαγγελματία με χαμηλά εισοδήματα ή και με ζημιά!! Όταν λέτε πως θα είναι πιο ευνοϊκές εισφορές, για ΠΟΙΟΥΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ακριβώς εννοείτε;;;; Για την ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ με μεγάλα εισοδήματα;;; Μας δουλεύετε; Ο μόνος τρόπος να είναι ευνοϊκό το σύστημα με τις κλάσεις – οι οποίες ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ όλο το «χρέος» προς τα ταμεία λόγω παράνομων και αντισυνταγματικών χρεώσεων, επίσης με την παράνομη τακτική του ΟΑΕΕ να μην παρέχει ΙΦ Κάλυψη ενώ την χρέωνε και την τοκίζε (!!!) – είναι να έχει ΕΛΕΥΘΕΡΗ επιλογή κλάσης κάθε άνθρωπος και η κατώτερη κλάση να είναι 100 € ΤΟΝ ΜΗΝΑ Η ΛΙΓΟΤΕΡΑ!!!. ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΣΚΕΤΗ ΚΟΡΟΙΔΕΙΑ ΠΡΟΣ ΕΜΑΣ!! Αυτό το θέμα περιμένουμε όλοι που σας ψηφίσαμε να διευκρινίσετε ΤΩΡΑ και να ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΤΕ!! Θυμίζω πως το άρθρο 4, παρ 5 του Συντάγματος της Ελλάδος ΟΡΙΖΕΙ ξεκάθαρα πως »Οι έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βαρύ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ»!!! Επίσης πως το ΣτΕ έκρινε και ΟΡΙΣΕ πως οι εισφορές ΕΙΝΑΙ »δημόσιο βάρος» ώστε να μην υπάρχουν τυχόν “παρερμηνείες” (…) ως προς το σε τι αναφέρεται το Σύνταγμα της Ελλάδος. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος να κάνετε συνταγματικές/νόμιμες τις κλάσεις είναι αυτές να μην υπερβαίνουν ένα ποσό που θα τεθει σε διακινδυνεύση η αξιοπρεπή διαβίωση του πολίτη. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΛΑ “ΚΟΛΠΑΚΙΑ”…

  2. Τα σχόλια που κάνει ο κοσμος που τα βλέπουμε; Εδώ γράφετε όπως η διεύθυνση μας δε δημοσιεύεται αλλά εδώ δε βλέπουμε να δημοσιεύεται κανένα σχόλιο κανενός αναγνώστη. Οπότε αν δεν δημοσιεύονται τα σχόλια πάω love love is να βλέπει κανείς – τότε γιατί να ασχοληθεί κάποιος να Γράψει σχολιο;; Στο Πρώτο Θέμα κάτω από τα άρθρα υπάρχουν πολλά σχόλια και απαντήσεις στα σχόλια
    Εδώ πρέπει κάπου να Είναι κρυμμένα

    1. Ολα τα σχόλια δημοσιεύονται αφού πρώτα τα δει η διαχείριση απλά χρειάζεται κάποιος χρόνος για να γινει αυτή η διαδικασία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *