“Μπλόκο” στα ΚΤΕΟ για αυτοκίνητα και μηχανές με επικίνδυνα τεχνικά προβλήματα

Ακινητοποίηση οχήματος και αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας θα γίνεται ακόμη και στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ όταν διαπιστωθούν κατά τον έλεγχο σοβαρά τεχνικά προβλήματα.

Την δυνατότητα αυτή θα έχουν πλέον τα ΚΤΕΟ σύμφωνα με µε Κοινή Υπουργική Απόφαση (892/19) που δηµοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την 1η Φεβρουαρίου, και καθορίζει την διαδικασία ακινητοποίησης οχηµάτων στα Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχηµάτων (ΙΚΤΕΟ) σε περίπτωση διαπίστωσης επικίνδυνων ελλείψεων κατά τη διενέργεια του ελέγχου (αρχικού, περιοδικού, εκούσιου, έκτακτου, ειδικού και των επανελέγχων).

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσµου ΙΚΤΕΟ, Κώστας Βήκας, εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει συµβεί να φτάσει αυτοκίνητο σε τόσο κακή κατάσταση ώστε να κριθεί επικίνδυνο, γεγονός που σηµαίνει ότι οι ιδιοκτήτες τους είτε τα «µαζεύουν» προτού τα πάνε για έλεγχο είτε, αν είναι εντελώς σαράβαλα, δεν τα πηγαίνουν στα ΚΤΕΟ, διακινδυνεύοντας τα ανάλογα πρόστιµα και ποινές µέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων ή των ελέγχων στον δρόµο.
«Αυτό που αλλάζει η απόφαση είναι ότι εµπλέκεται πλέον και η Αστυνοµία. Στο εξής, αν τύχει να έρθει κάποιο επικίνδυνο αυτοκίνητο, τα ΚΤΕΟ οφείλουν να ειδοποιούν και την Τροχαία, εκτός από το υπουργείο Μεταφορών και την Περιφέρεια. Ωστόσο, εµείς δεν έχουµε δικαίωµα να απαγορεύσουµε σε ιδιοκτήτη οχήµατος να το µετακινήσει. Αυτό είναι ζήτηµα των αστυνοµικών Αρχών. Αυτό που θα κάνουµε είναι να τον ενηµερώσουµε ότι το αυτοκίνητο είναι επικίνδυνο, πρέπει να ακινητοποιηθεί, καθώς και ότι οφείλουµε να ειδοποιήσουµε την Αστυνοµία.”
Σχετικά με την διαδικασία που θα ακολουθείται στις παραπάνω περιπτώσεις είναι η αφαίρεση των προαναφερόµενων στοιχείων κυκλοφορίας που θα γίνεται από αστυνοµικό όργανο το οποίο θα ειδοποιείται από το ΙΚΤΕΟ για τον σκοπό αυτό. Το ΙΚΤΕΟ χορηγεί στον ενδιαφερόµενο σχετικό έγγραφο, ενώ τα στοιχεία κυκλοφορίας αποστέλλονται από την αστυνοµική Αρχή στην αρµόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας ή σε αυτή που υποδεικνύεται από τον ενδιαφερόµενο.
Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στον ενδιαφερόµενο θα γίνεται κατόπιν ελέγχου κατά αρµοδιότητα από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας µε την προσκόµιση ∆ΤΕ χωρίς επικίνδυνες ελλείψεις από ΚΤΕΟ στο οποίο διενεργήθηκε ο επανέλεγχος. Εφόσον στο εκδιδόµενο ∆ΤΕ δεν θα σηµειώνονται σοβαρές ελλείψεις, το ΚΤΕΟ θα χορηγεί και το κατάλληλο Ενδεικτικό Σήµα Τεχνικού Ελέγχου (ΕΣΤΕ) το οποίο επικολλάται στην πινακίδα κυκλοφορίας από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας.
Πηγή: ΈθνοςΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *